dr. Oskar Zupanc


Vloga: Zdravnik

Klubski doktor je že vrsto let izkušeni kirurg dr. Oskar Zupanc. Ima sedem let izkušenj oddelku za kirurgijo v Novem mestu. Od leta 1995 pa deluje v kliničnem centru v Ljubljani, kjer deluje na istem oddelku kot v Novem mestu. Njegova stroka so športne poškodbe, do katerih pride pri košarki in ostalih kontaktnih športih. Dr. Zupanc je prav tako član ISSAKOS in ESSKA, redno pa prav tako piše strokovne članke na področju, ki ga pokriva. Že vrsto let je nepogrešljiv člen strokovnega štaba Petrol Olimpije.

Oskar Zupanc se je rodil 12. avgusta 1961 v Novem mestu, kjer je obiskoval tudi osnovno šolo in gimnazijo. Oktobra leta 1981 se je vpisal na Medicinsko fakulteto v Ljubljani, kjer je diplomiral v septembru leta 1988. Leta 1989 je eno leto opravljal zdravniški staž v Splošni Bolnišnici Novo mesto. Po enem letu se je pridružil Oddeleku za travmatologijo, kjer je deloval kot rezident za ortopedske operacije pod mentorstvom primarija Dr. Jureta Cepudra. Od leta 1994 dalje Dr. Zupanc dela na Oddelku za ortopedske operacije v Ljubljani, kjer je tudi opravil svoj izpit za specialista in dobil diplomo za ortopedskega kirurga leta 1995. Na začetku je deloval na področju pediatrične ortopedije, hkrati pa se je tudi izobraževal pod mentorstvom profesorja A. Caterralla v Londonu, profesorja F. Langlaisa v Rennesu in profesorja Kempfa v Strasbourgu.

Od leta 1998 dalje deluje na področju artroskopskih operacij, hkrati pa je tudi eden od začetnikov uveljavitve artroskopske terapije komolca, rame in kolena v klinični uporabi za Slovenijo. Lahko dodamo tudi, da je veliko pripomogel k temu, da se je začela uporabljati artroskopska terapija v rutinskem zdravljenju benignih kostnih tumorjev v komolcu in v drugih sklepih. Od leta 2002 dalje vsako leto sodeljuje kot predavatelj in inštruktor na podiplomskem mednarodnem študiju »Tečaj artroskopskih tehnik«, ki je namenjen vsem ortopedskim in splošnim kirurgom v Ljubljani. V letih 2002 in 2006 je Dr. Zupanc sodeloval pri lekciji profesorja E. Erikssona v Courmayeuru na temo artroskopije kolena, leta 2003, 2005, 2007 in 2009 je sodeloval tudi skupaj s profesorjem D. Mole pri predavanju in leta 2007 z Dr. Laurent Lafossem.

Pod mentorstvom profesorja V. Antoliča in profesorja V. Igliča je Dr. Zupanc leta 2000 uspešno zagovarjal svoj magisterij pod naslovom »Primerjava biomehaničnega statusa in kliničnih karakteristik kolka, pri spremljanju dveh različnih tipov operacijskega zdravljenja formalne glavne epihilisoiose«. V študijskem letu 2004/2005 je bil mentor študentu medicine M. Križančiču. V novembru leta 2006 je Dr. Zupanc uspešno zagovarjal svoj doktorat iz medicine na temo »Biomehanična analiza glavne epihilisoiose«. Od leta 2009 deluje na poziciji »associate« profesorja na Medicinski fakulteti v Ljubljani na oddelku ortopedskih operacij. Leta 2006 in 2007 je bil vodja Oddelka za artroskopijo in športne poškodbe na Oddelku za ortopedske operacije v Ljubljani.

Na področju raziskovanj je Dr. Zupanc trenutno aktivno vključen v več raziskovalnih skupin. Deluje v skupini, ki preučuje biomehaničnost kolkov, v interdisciplinarni skupini za raziskave uporabe proprioceptivnih trening metod športnikov in v skupini za raziskave zožitve kolčnih sklepov. Napisal je preko 116 publikacij (vir internetna bibliografija COBISS), vključno tudi 12 člankov v različnih ortopedskih strokovnih revijah indiksiranih v SCI, na področju ortopedske kirurgije in artroskopije. Dr. Zupanc je tudi član Zdravniške zbornice Slovenije, Slovenske zveze za artroskopijo, Slovenske zveze za ortopedsko kirurgijo in travmatologijo, Evropske federacije za nacionalne zveze ortopedov in travmatologov (EFORT), Mednarodne združbe za artroskopijo, kolenske operacije, in športne ortopedije (ISAKOS), Evropske združbe za športno travmatologijo, operacijo kolen in artroskopijo (ESSKA). Od leta 2010 je tudi predsednik Slovenske artroskopske zveze (SAA).