Cedevita Olimpija v zaključek Lige ABA z Dominicom Artisom

Košarkarski klub Cedevita Olimpija se je na položaju organizatorja igre okrepil z Američanom Dominicom Artisom, ki bo v Ljubljani ostal do konca tekmovalne sezone 2019/20.

Pred zadnjimi peti koli rednega dela Lige ABA se je Košarkarski klub Cedevita Olimpija na položaju organizatorja igre okrepil z ameriškim košarkarjem Dominicom Artisom. Slednji že ima izkušnje z igranjem v regionalnem tekmovanju, saj je v sezoni 2017/18 nosil dres Igokee. V Ljubljani bo 26-letni košarkar ostal do konca tekmovalne sezone 2019/20.

V Združenih državah Amerike je Dominic Artis nosil dres Univerz Oregon in Teksas v El Pasu. V Oregonu se je zadržal dve sezoni, zadnji dve leti študija pa je nato preživel v dresu UTEP Minersov, za katere je v zadnji sezoni, 2016/17, na 32 tekmah v 36,5 minutah na tekmo, v povprečju beležil 15,0 točke, 6,5 skokov in 5,8 podaje na obračun.

Po tem, ko leta 2017 ni bil izbran na naboru Lige NBA, je v avgustu 2017 Artis podpisal pogodbo s poljsko ekipo Czarni Słupsk, kjer pa se je zadržal le do januarja 2018, ko je prestopil v vrste Igokee. V Ligi ABA je Artis v povprečju beležil 13,3 točke, 4,3 podaje in 2,8 skoka na tekmo, v 23,9 minutah, ki jih je preživel na parketu. Leta 2018 je z Igokeo osvojil tudi naslov pokalnega prvaka Bosne in Hercegovine.

Sezono 2018/19 je preživel v Victorii Livertas, nato pa sezono 2019/20 začel v poljski ekipi Dąbrowa Górnicza. Zaigral je na 14 tekmah poljskega državnega prvenstva in v povprečju dosegal 21,6 točke, 5,8 podaje in 3,8 skoka v 32,7 minutah na tekmo. Artis v Slovenijo prihaja kot najboljši strelec poljskega državnega prvenstva.

Dominic Artis
Datum in kraj rojstva:
7. julij 1993 (Oakland, Združene države Amerike)
Višina: 192 cm
Igralni položaj: organizator igre
Kariera: Czarni Słupsk (2017-18), Igokea (2018), VL Pesaro (2018-19), Dąbrowa Górnicza (2019-20), Cedevita Olimpija (2020).


Sani Bečirović, športni direktor KK Cedevita Olimpija:
»Iskali smo rešitev na igralnem položaju organizatorja igre, in našli smo jo. Dominic Artis se bo naši ekipi pridružil po tem, ko je sezono začel na Poljskem, tam pa bil celo najboljši strelec poljskega državnega prvenstva. Gre za preizkušenega igralca, ki ima izkušnje z igranjem v Ligi ABA, v veliko pomoč pa nam bo pri tem, da bo pri kreaciji naših napadov nekoliko razbremenil ostale igralce, ob dejstvu, da pa je tudi sam sposoben dosegati veliko število točk, pa bo skoraj zagotovo v veliko pomoč tudi pri tem aspektu naše igre. Naši tekmovalni cilji pred zadnjimi petimi koli Lige ABA ostajajo enaki, kot na začetku sezone, napravili pa bomo vse, da se nam uspe prebiti v končnico.«

Jurica Golemac, glavni trener KK Cedevita Olimpija:
»Dominic Artis je naš novi igralec. Po odhodu Ryana Boatrighta smo potrebovali osvežitev na igralnem položaju organizatorja igre. Izbire ni bilo veliko, toda Dominic nam je takoj padel v oči. Prepričani smo, da nam bo pomagal pri doseganju naših ciljev, in da bo v veliko pomoč pri naši želji po čvrsti, hitri in moderni igri.«

Dominic Artis, igralec KK Cedevita Olimpija:
»Zelo vesel sem, da sem v Ljubljani. Zavedam se, da ima Cedevita Olimpija že zdaj moštvo, ki konkurira za preboj v končnico Lige ABA, tu pa sem, da po svojih najboljših močeh prispevam k skupnemu uspehu. Pogledal sem že nekaj posnetkov tekem, zato se zavedam, kako lahko s svojo igro v napadu in obrambi, ter s svojo energijo in fizičnimi sposobnostmi pomagam svojim soigralcem. Resnično sem vesel, da sem tu.«