Jubilejni 70. rojstni dan Janeza Drvariča

Eden najbolj zaslužnih slovenskih košarkarskih trenerjev in član upravnega odbora KK Petrol Olimpija, Janez Drvarič, praznuje 70 let.

Brez vsakršnega dvoma se Janez Drvarič, za katerim je bogata trenerska kariera, uvršča v ozek krog največjih slovenskih trenerskih imen v svetu košarke, v svojih vitrinah pa hrani kar nekaj sijajnih dosežkov z najvišjega nivoja košarkarskih tekmovanj. Hkrati je njegova košarkarska pot že od osemdesetih let minulega stoletja tudi neločljivo povezana z najtrofejnejšim slovenskim košarkarskim kolektivom – Petrol Olimpijo.

V profesionalne košarkarske vode je zaplaval leta 1972, ko se je po končani Visoki šoli za telesno kulturo zaposlil kot trener-inštruktor na Košarkarski zvezi Slovenije, kjer je skrbel za selekcioniranje, treniranje in vodenje mladih košarkarjev. Hkrati je na tem področju sodeloval kot pomočnik in trener tudi v kadetskih in mladinskih selekcijah Jugoslavije. Slednjo je kot glavni trener vodil na treh evropskih prvenstvih (1975, 1987 in 1987), osvojil pa je bron, srebro in zlato.

Njegovo dobro delo ni ostalo neopaženo in prislužil si je mesto tudi v članski zasedbi jugoslovanske reprezentance, ki je takrat zasedala evropski vrh. Iz tega obdobja se spominjamo številnih vidnih dosežkov, kot najbolj odmevne pa omenimo le zlato medaljo na evropskem prvenstvu v Zagrebu leta 1989 in srebrno ter bronasto medaljo iz olimpijskih iger v Seulu ter Los Angelesu v letih 1988 ter 1984). Kot pomočnik trenerja je v jugoslovanski članski zasedbi deloval med letoma 1983 in 1989, slednjo pa je tudi samostojno vodil leta 1983 na Balkanskem prvenstvu v Vrbasu in Sredozemskih igrah v Casablanci ter se obakrat okitil z zlatom.

Ob uspešnem delovanju v reprezentančnih selekcijah, je Drvarič blestel tudi na klubskem področju. Za njegov morda še najvidnejši uspeh velja osvojitev naslova prvaka Jugoslavije s Cibono v sezoni 1986/87 ter osvojitev naslova evropskega Pokala pokalnih zmagovalcev v isti sezoni, v času ko je za Zagrebčane nastopal tudi sloviti Dražen Petrović. Med letoma 1982 ter 1985 ter v letu 1995 je vodil ljubljansko Olimpijo, poleg tega pa je deloval tudi na klopi ljubljanskega Slovana, med letoma 1977 ter 1882 ter med letoma 1993 ter 1995.

Po osamosvojitvi Slovenije je postal drugi selektor slovenske izbrane vrste ter jo leta 1993 vodil na evropskem prvenstvu v Nemčiji.

Danes ta velikan slovenske košarke zaseda mesto v upravnem odboru košarkarskega kluba Petrol Olimpija.