Krušlin: 'Imamo še tri tekme, da si izborimo mesto v končnici'

Cedevita Olimpija je v soboto na domačem parketu zabeležila zanesljivo zmago proti Zadru (92:85), na reprezentančni odmor pred zadnjimi tremi koli rednega dela Lige ABA pa se tako podaja v zelo dobrem položaju, da si izbori mesto v končnici.

V soboto se je Zadar znova izkazal za izredno zahtevnega tekmece. Tako Zmajem praktično do same končnice, ko je z zadetim metom za tri točke in košem izpod obroča udaril Edo Murić, košarkarji iz Dalmacije niso pustili, da zadihajo, na koncu pa so se varovanci glavnega trenerja Jurice Golemca vseeno veselili zaslužene zmage z 90:82.

Brez drame v sami končnici tekme torej vnovič ni šlo, kapetan ljubljanskega kluba Jaka Blažič, ki je znova zablestel s 30 točkami in šestimi skoki, pa o nemirnih končnicah pove: »Vse kaže na to, da je to Cedevita Olimpija te sezone. Očitno imamo radi nervozne končnice. Zagotovo veliko delamo na tem na treningih. Upam, da se bo to v nadaljevanju sezone izboljšalo, in da bomo vse skupaj prenesli tudi v naslednjo sezono, ter da bomo na koncu veliko mirneje odigrali te končnice tekem.«

Ljubljančani so v prvem polčasu prejeli 50 točk, po glavnem odmoru pa le še 32. Znova se je pokazalo, da bo le dobra igra v obrambi prinašala rezultate in še kako pomembne zmage.

»Na trenutke smo zelo dobro igrali v obrambi, kar je na koncu tudi prevesilo tehtnico v našo korist. Nato pa je sledilo tudi nekaj trenutkov, ko smo izgubili fokus, takrat pa smo prejeli veliko število točk. To se nam ne sme več dogajati. Osredotočeni moramo biti skozi celotno tekmo, in na tem moramo graditi v zaključku rednega dela Lige ABA,« je po tekmi povedal Filip Krušlin, ki je obračun sklenil s 14 točkami. »Za nami je težka tekma. Vedno je težko igrati tekme proti nekomu, ki se bori za svoj obstoj v Ligi, in nima realno kaj za izgubiti, lahko pa ogromno pridobi. Mi smo še v fazi po menjavi trenerja, zato veliko delamo. Potrebujemo čas, najpomembnejše pa je, da še naprej zmagujemo. Imamo še tri tekme, da si izborimo mesto v končnici.«

Jurica Golemac je na svoji drugi tekmi na klopi Cedevite Olimpije zabeležil še drugo zmago, prvo pred domačimi navijači. Ljubljanski strateg, ki je na trenerskem mestu zamenjal svojega dobrega prijatelja Slavena Rimca, je opozoril na to, da so se igralci dobro zavedali, za kako pomembno tekmo je šlo v soboto.

»Skozi celoten teden se je čutila manjša napetost, saj smo se vsi zavedali, za kako pomembno tekmo gre, a ko je šla prva žoga v zrak, so vsi igralci začeli razmišljati le o tem, kako igrati čim bolje. Imamo košarkarje z značajem in dobrim karakterjem, zato sem prepričan v to, da napetost in nervoza ne bosta vplivali na nas. Zavedati se moramo, da imamo pred seboj še veliko dela, in čim bomo začeli razmišljati o tem, kako dobri smo, to pomeni, da nimamo pojma. Z ničemer ne smemo biti zadovoljni,« je govoril Golemac, ob tem pa dodal, da se zaveda, da je napak v igri Zmajev še kar precej. »Delati moramo na veliko stvareh, a časa za to enostavno ni. Največ, kar lahko napravimo, je, da dvignemo raven naše agresivnosti in odgovornosti vsakega posameznika. Igralci morajo biti odgovorni, tako v napadu, kot tudi v napadu, poznati pa morajo tudi svoje vloge na obeh straneh igrišča.«

Ljubljanski košarkarji pod vodstvom novega glavnega trenerja delujejo zelo dobro. Kaj pa se je, odkar je Golemac na trenerskem mestu nasledil Rimca, spremenilo na treningih?

»Intenzivnost na treningih se je občutno dvignila. Vsak od nas je dobil malček strahu, kar je vedno dobrodošlo v vsaki ekipi. Strah lahko vsakemu od nas da dodatno motivacijo, in to je zelo dobro za vse nas,« stanje opiše Blažič, ki vnovič kandidira za naziv najkoristnejšega igralca kola Lige ABA. V kolikor bi mu to znova uspelo, bi se to zgodilo že četrtič v tej sezoni.

Pred košarkarji Cedevite Olimpije je zdaj izredno naporen teden, ki prinaša začetek odločilnih bojev v Pokalu Spar. Tekmovanje bodo Zmaji začeli v četrtfinalu, v katerem se bodo udarili z Gorenjsko gradbeno družbo Šenčurjem. Prva tekma bo v torek ob 19.00 v Šenčurju pri Kranju, povratna pa v četrtek ob 19.30 v Športni dvorani Kodeljevo, kjer bo prihodnji konec tedna tudi potekal finalni turnir.

»Zavedamo se, da v pokalnem tekmovanju lahka tekma ne obstaja. Četrtfinalnega obračuna s Šenčurjem se bomo lotili zelo resno. V Sloveniji enostavno ne smeš in ne moreš nikogar podcenjevati,« proti prihajajočemu tednu pogleduje Golemac.

Vstop na četrtkovo drugo tekmo četrtfinala z Gorenjsko gradbeno družbo Šenčur bo za vse obiskovalce brezplačen.