Luka Šamanić kot devetnajsti izbor k San Antonio Spurs

V noči iz četrtka na petek je v Brooklynu potekal nabor Lige NBA. Hrvaški košarkarski biser, ki je v minuli sezoni nosil dres Petrol Olimpije, Luka Šamanić, je bil kot devetnajsti izbor izbran s strani moštva San Antonio Spurs.

Po Issufu Sanonu, ki so ga lani kot 44. izbor v svoje vrste vzeli Washington Wizards, je Luka Šamanić še drugi košarkar Petrol Olimpije, ki je bil v zadnjih dveh letih izbran na naboru Lige NBA. San Antonio Spurs so minulo sezono severnoameriške lige sklenili v prvem kolu končnice zahodne konference Lige NBA.

»Presrečen sem, da sem bil na naboru Lige NBA izbran s strani San Antonio Spurs. Moje sanje so se z izborom uresničile, povrh vsega pa sem bil izbran kar kot 19. izbor. Komaj čakam, da se začnejo odvijati vse aktivnosti v San Antoniu,« je po koncu nabora povedal Luka Šamanić. Zgolj kot zanimivost: Šamanić je bil izbran le mesto za izborom Gruzinca Goge Bitadzeja, ki se seli v Indiana Pacers. Spomnimo, Bitadze, ki je v sezoni 2018/19 nosil dres Mege Bemax in Budućnosti VOLI, je bil letos izbran za vzhajajočo zvezdo Evrolige, bil pa je tudi najkoristnejši igralec Lige ABA.

Mladi hrvaški košarkarski biser iz Zagreba, ki se je Petrol Olimpiji pridružil pred začetkom lanskega poletja, se je v Ljubljano preselil iz katalonske Barcelone, kjer je nosil dres druge članske ekipe.

V tekmovalni sezoni 2018/19 je Luka Šamanić zaigral na 20 tekmah Lige ABA, 12 tekmah Lige prvakov in 17 tekmah Lige Nova KBM. V regionalnem tekmovanju je v 15,4 minutah v povprečju dosegal 6,4 točke, 3,8 skoka in 0,8 podaje, v evropskem tekmovanju pa v 18,8 minutah 8,2 točki in 5,0 skoka na obračun. V slovenskem državnem prvenstvu je na parketu v povprečju preživel malo več kot 20 minut na tekmo, beležil pa 10,1 točko, 5,9 skokov in 1,1 podajo na tekmo. Svoje najboljše predstave v tej sezoni je Šamanić prikazal v četrtfinalnem nizu Lige Nova KBM s Šenčurjem, ko je na dveh tekmah v povprečju dosegal 19,5 točke in 11,0 skokov na tekmo, temu pa dodal še 1,5 blokade in 1,0 pridobljeno žogo na tekmo.

Video