MVP meseca decembra: Jaka Blažič

Še drugič v tekmovalni sezoni 2019/20 je bil kapetan Cedevite Olimpije Jaka Blažič s strani navijačev izbran za najkoristnejšega igralca meseca. Zlatemu slovenskemu reprezentantu je to prvič uspelo v oktobru, zdaj pa še v decembru.

Za Jako Blažičem je izjemno uspešen december, ki si ga ne bo zapomnil zgolj po petih zmagah svojega moštva na sedmih odigranih tekmah, ampak tudi po številnih individualnih mejnikih, ki jih je dosegel s svojimi odličnimi predstavami. Blažič je v decembru na sedmih tekmah v povprečju na parketu preživel 28,9 minute na tekmo, v tem času pa dosegal 13,4 točke, 5,3 skoke, 3,4 podaje in 1,0 pridobljene žoge na tekmo. To je bilo dovolj za valorizacijski indeks 19,3, zgolj za primerjavo pa lahko dodamo, da v kolikor bi Blažič skozi celotno sezono Lige ABA ohranjal takšen izkupiček valorizacije, bi bil ob koncu rednega dela izbran za najkoristnejšega igralca regionalnega tekmovanja.

Prav v decembru je Blažič še drugič v sezoni posegel po nazivu najkoristnejšega igralca kola v Ligi ABA, to pa mu je uspelo v 12. kolu, ko je Megi Bemax v Hali Tivoli nasul 33 točk, ob tem pa v statistiko dodal še devet skokov, šest podaj in dve ukradeni žogi. Njegov dosežek ima še toliko večjo težo, saj je z valorizacijskim indeksom 48 poskrbel za najbolj učinkovito predstavo med  vsemi košarkarji, ki jih lahko v tej sezoni spremljamo v Ligi ABA, obenem pa je bila njegova valorizacija dvanajsta najvišja v zgodovini tega tekmovanja. Poleg vsega tega pa je Blažič na lestvici najbolj učinkovitih predstav igralcev ljubljanskega kluba na posamezni tekmi regionalne lige prehitel finskega košarkarja Teemuja Rannikka.

V decembru so Zmaji zaokrožili tudi svoje nastope na mednarodni sceni, na žalost pa se jim ni uspelo prebiti med najboljših 16 moštev Evropskega pokala.

»Sezono v 7Days EuroCupu smo izredno slabo začeli, a to je bila povsem posledica dejstva, da je ekipa v tej sezoni popolnoma nova. Igralci se med seboj še nismo poznali na takšen način, kot se poznamo danes. Kemija takrat še ni bila dobra, zato smo na uvodnih petih tekmah tudi doživeli pet porazov. To smo kasneje tudi popravili v drugi polovici skupinskega dela tekmovanja, dobili štiri od petih tekem, toda še vedno ostaja grenak priokus, saj smo Evropski pokal zaključili kasneje, kot bi si vsi skupaj to želeli. Verjamem pa, da smo se vsi skupaj nekaj naučili iz teh desetih tekem, in da nam bodo te izkušnje v veliko pomoč tudi v nadaljevanju sezone,« je o mednarodnih nastopih povedal Blažič. Ob tem je potrebno poudariti tudi pomoč navijačev s tribun, ki so je bili Zmaji deležni predvsem na uvodnem decembrskem obračunu s Crveno zvezdo mts. Kapetan Cedevite Olimpije izpostavi: »Uporabil bom kar tisto frazo, ki jo vsi poznamo. Navijači dejansko so nas šesti igralec, in vzdušje, ki ga znajo ustvariti v Ljubljani, nam zelo pomaga na težkih tekmah. Predvsem v trenutkih, ko nam je težko, je prav podpora s tribun tista, ki ti da dodatna krila v zaključkih dvobojih.«

V naslednjih tednih prihajajo tekme, ki bodo lahko odločale o tem, ali si bodo košarkarji Cedevite Olimpije uspeli priigrati svoje mesto v končnici Lige ABA. Kar tri od prihajajočih štirih bodo ljubljanski košarkarji odigrali na domačem parketu, že v soboto pa v Stožice prihaja Mornar iz Bara.

»Upam in verjamem, da se bodo naši navijači v čim večjem številu ogledali tudi prihajajoče domače tekme, ki so za nas zelo pomembne. Še naprej se borimo za mesta v končnici, in verjamem, da v kolikor se nam uspe prebiti med najboljše štiri ekipe v Ligi ABA, bo to velik uspeh za naš klub.«

Vstopnice za ogled tekme z Mornarjem si že lahko zagotovite v spletni trgovini (www.shop.olimpija.com), na vseh bencinskih servisih Petrol in na prodajnih mestih Moje karte.