Novica
07.05.2021

Poklon legendam: Marko Milić

V skoraj sedmih sezonah, ki jih je Marko Milić preživel v dresu ljubljanskih Zmajev, je Kranjčan postal eden izmed najbolj popularnih slovenskih košarkarjev vseh časov. Le kdo lahko pozabi številne atraktivne poteze, za katere je v legendarni Hali Tivoli poskrbel Marko Milić, in ki še danes, ob ogledu posnetkov, jemljejo dih. Air Milko, kot se … Continued

V skoraj sedmih sezonah, ki jih je Marko Milić preživel v dresu ljubljanskih Zmajev, je Kranjčan postal eden izmed najbolj popularnih slovenskih košarkarjev vseh časov.

Le kdo lahko pozabi številne atraktivne poteze, za katere je v legendarni Hali Tivoli poskrbel Marko Milić, in ki še danes, ob ogledu posnetkov, jemljejo dih. Air Milko, kot se ga je že v igralskih časih prijel vzdevek, pa ni bil le košarkar, še dan danes slovi kot izjemen človek, ki s svojo pozitivno energijo v trenutku napolni prostor, v katerem se nahaja in te nikoli ne pusti ravnodušnega.

Legenda Marka Milića se je začela na kranjskih košarkarskih igriščih, preko Triglava pa ga je pot vodila v Ljubljano, kot prvi slovenski košarkar pa je skočil tudi v Ligo NBA, kjer je najprej nosil dres Phoenis Suns, na naboru severnoameriški lige pa je bil pred tem kot 34. izbor izbran s strani Philadelphie. V Združenih državah Amerike se ga je celo prijel vzdevek Milky Way.

V svoji karieri je igral za številne slovite klube, kot so Fenerbahče, Real Madrid, Fortitudo Bologna, Virtus Bologna, Scavollini Pesaro, v zadnjih letih svoje kariere pa se je preizkusil tudi v Iranu in Kuvajtu. Športno pot je sklenil leta 2015, pri Olimpiji pa so takrat tudi upokojili njegov dres s številko 12.

Naslov slovenskega državnega prvaka je osvojil štirikrat (1995, 1996, 1997, 2008), štirikrat je bil tudi slovenski pokalni prvak (1995, 1997, 2000, 2008). Petkrat je zaigral na slovenski All Star tekmi, in bil dvakrat tudi izbran za najkoristnejšega košarkarja tekme vseh zvezd (1997, 2000). Z madridskim Realom je leta 2007 postal španski državni prvak, leta 2014 pa je z Al Kuwaitom osvojil tudi naslov kuvajtskega državnega prvaka.

V sezoni 1996/97 je bil del moštva takratne Smelt Olimpije, ki je na finalnem turnirju v Rimu evroligaško tekmovanje sklenila na tretjem mestu. Milić je na obračunu za tretje mesto z Asvelom dosegel 17 točk, tekmo pa je zaznamoval tudi z izjemnim zabijanjem v poldrugi minuti srečanja, saj je ‘Air Milko’ s silovitim zabijanjem poskrbel za počeno tablo. Organizatorji so potrebovali več kot 20 minut za njeno zamenjavo.

Ljubljanski in slovenski košarkarski navdušenci, nenazadnje pa tudi športni navdušenci, si bodo Marka Milića prav zagotovo najbolj zapomnili po izjemnem zabijanju na Dnevu slovenske košarke, ko je preskočil avtomobil. Pisalo se je leto 1995, Milič pa je v nabito polnem Tivoliju 4. marca najprej preskočil motor, v finalu tekmovanja v zabijanju pa nato še Hondo CR-X, zabijanje pa je obkrožilo svet.

Še zanimivost: avtomobil je Milko dobil v trajno last, prej pa je moral še opraviti vozniški izpit, saj je bil ob zabijanju star zgolj 17 let.

Sponzorji

Mali sponzorji, dobavitelji in partnerji