Pomembna zmaga za nadaljevanje evropske sezone

V sredo so košarkarji Cedevite Olimpije na gostovanju v Carigradu pri Darušafaki prikazali eno od najboljših predstav v tej sezoni in zabeležili izjemno pomembno zmago v boju za uvrstitev v drugi del 7Days EuroCupa.

Cedevita Olimpija je v šestem kolu Evropskega pokala proti Darušafaki pokazala povsem drugačen obraz, kot na zadnjih dveh tekmah proti Joventutu v Badaloni in Mornarju v Baru. Po nekoliko bolj zadržanem začetku, je Filip Krušlin z zadetimi meti za tri točke dal samozavest tudi ostalim soigralcem, Zmaji pa so nato v drugi četrtini prešli v vodstvo, ki ga do konca tekme niso več izpustili iz rok. V Volkswagen Areni je na koncu semafor kazal 76:72 v korist ljubljanskega moštva.

Eden izmed glavnih akterjev ekipe v oranžno-zelenih dresih je bil Mikael Hopkins, ki je bil s 15 točkami drugi najboljši strelec Ljubljančanov, takoj za Filipom Krušlinom, ki je tekmo sklenil s 17 točkami.

 »Prva zmaga! Nadaljujmo v tem ritmu!« je bil takoj po zaključku obračuna navdušen Mikael Hopkins, ki se je izkazal z odličnim metom iz igre (4/4 za dve, 2/3 za tri), ob tem pa je pograbil še štiri odbite žoge in podelil eno blokado. »Za nami je težka tekma na zahtevnem gostovanju. Za nas je to zelo pomembna zmaga. V soboto smo v Baru proti Mornarju zapravili veliko prednost, zato smo v Carigradu enostavno morali napraviti vse, da se dokopljemo do tega uspeha. Zelo vesel sem. Ko se vrnemo v Ljubljano, se moramo znova zapreti v dvorano, nato pa gremo v nedeljo v Koper, kjer bomo skušali tudi proti Kopru Primorski vknjižiti zmago.«

Ob Krušlinu, Hopkinsu in Jaki Blažiču, ki je desetim točkam dodal šest skokov, tri podaje in dve pridobljeni žogi, pa je bil zagotovo prvo ime sredine tekme z Darušafako ameriški organizator igre, Codi Miller-McIntyre. Slednji se je ustavil pri 11 točkah, 10 skokih in devetih podajah, in tako zgolj za eno asistenco zgrešil trojnega dvojčka. Ob tem je Miller-McIntyre tekmecem Cedevite Olimpije ukradel še štiri žoge.

»Zmaga proti Darušafaki in to še v gosteh, je za nas zelo pomembna. V tej sezoni smo odigrali že veliko obračunov, ki so bili v sami končnici zelo tesni, to, da smo lahko proti turškemu moštvu v zadnji četrtini tekmo mirno pripeljali do konca, pa zgolj kaže na rast naše ekipe. Napravili smo korak v pravo smer, tudi kemija na parketu je občutno boljša. Glavno je, da tekme zmagujemo, ne pa, da se nam vsakič zgodi, da na eni tekmi slavimo zmago, nato pa naslednjo izgubimo,« se napak iz uvoda v sezono spominja Američan, ob tem pa izpostavi, kako se mu je uspelo povsem približati trojnemu dvojčku, ki bi bil šele osmi v zgodovini 7Days EuroCupa in prvi po sezoni 2015/16. »Skozi celotno tekmo smo garali v obrambi in se borili za vsako odbito žogo. Ko dobim skok, lahko žogo z lahkoto prenesem preko igrišča in najdem odprtega soigralca. Osredotočen sem bil na to, da skušam čim bolje zaposliti svoje soigralce in jih vključiti v igro.«

Glavni trener Cedevite Olimpije je po uspehu v Turčiji ohranil mirno glavo. Zmaji so sicer zabeležili prvo evropsko zmago po lanskem 30. oktobru, ko so v Fibini Ligi prvakov v Belgiji premagali Oostende.

»Vedno je težko premagati Darušafako v Carigradu, saj veljajo za izjemno neugodne gostitelje. Nekatere napake iz prejšnjih tekem, ki so se nam že ponavljale, so se nam na obračunu v Volkswagen Areni znova ponavljale,« je po tekmi ocenil Rimac in dodal: »Delati moramo na tem, da se skušamo čim bolj izogniti tem delčkom tekem, ko nastopi nervoza, zaradi katere nato izgubimo vodstvo, poklonimo točke tekmecem in delamo neumne napake. Glede na to, kako so se v Carigradu stvari odvijale na parketu, bi morali proti Darušafaki slaviti zmago z 20 točkami razlike.«

Cedevita Olimpija bo sezono nadaljevala v nedeljo. Ljubljanske košarkarje v Kopru čaka slovenski obračun šestega kola Lige ABA s Koper Primorsko. Obe moštvi imata po petih kolih regionalnega tekmovanja na svojem računu štiri zmage in en poraz.

Video