Popraviti napake in nadaljevati z bojem za končnico

Nedeljski opoldanski obračun 14. kola Lige ABA z Igokeo v Stožicah se ni izšel po načrtih košarkarjev Cedevite Olimpije. Ljubljanski Zmaji so proti moštvu iz Laktašev doživeli četrti poraz v tej sezoni v regionalnem tekmovanju.

Začetek dvoboja z Igokeo je bil sila obetaven, saj so košarkarji Cedevite Olimpije v prvi četrtini hitro povedli, a nato so se košarkarji iz Laktašev prebudili, in praktično do samega konca tekme narekovali tempo igre na parketu stoženske lepotice. Na koncu se je Igokea veselila zmage s 85:75, za šestkratne državne prvake Bosne in Hercegovine pa je bila to šele četrta zmaga v tej sezoni Lige ABA. Izbranci glavnega trenerja Slavena Rimca so doživeli četrti poraz.

»Po prvi četrtini se nam je zopet pojavil padec v igri. Prednost, ki smo jo prigarali in priigrali v prvih desetih minutah smo hitro izgubili. Na koncu se nam ni posrečilo priti do preobrata, kot na zadnjih dveh tekmah, ko nam je uspelo v zaključku izvleči zmago in pokazati karakter,« je po koncu tekme razmišljal kapetan Cedevite Olimpije, Jaka Blažič. A zlati slovenski reprezentant ne želi preveč razmišljati o nedeljski tekmi, saj je pred Zmaji še veliko dvobojev, na katerih bodo morali prikazati drugačen obraz, kot so ga pokazali v nedeljo. »Na žalost ni šlo. Težko je izgubiti takšne tekme, a gledati moramo naprej in razmišljati o tem, da dobro sklenemo redni del Lige ABA.«

Na zadnjih treh tekmah Lige ABA je Cedevita Olimpija vseskozi bila enakovreden boj z ekipami, ki so, vsaj na papirju in po rezultatih sodeč, manj kvalitetne od ljubljanskega moštva. Na tekmah z Mego Bemax in Cibono se je Zmajem uspelo rešiti, proti Igokei je bil poskus žal neuspešen.

»Vse tekme, ki smo jih v zadnjem času igrali, so si bile na nek način podobne. Dejstvo je, da bi lahko obračun z Igokeo izgubiti že veliko prej, kot v zadnji četrtini, enako pa velja za tekmi z Mego Bemax in Cibono, na katerih smo na koncu uspeli zmagati. Opozarjali smo igralce v zadnjih dneh na ta trend. Imamo težave, predvsem tu mislim na medsebojne dvoboje, in neosredotočenost na naloge, ki jih moramo napraviti proti našim tekmecem. Naloga trenerja je, da takšne stvari reši,« je po zaključku nedeljske tekme povedal Rimac, in v isti sapi dodal: »Moramo biti boljši, če si želimo zagotoviti mesto med najboljšimi štirimi ekipami Lige ABA. Takšni 'kiksi' se enostavno ne smejo več dogajati.«

Najbolj učinkovit Zmaj na stoženskem parketu je bil v nedeljo Codi Miller-McIntyre, ki je obračun z Igokeo sklenil z 22 točkami, osmimi skoki in petimi podajami, a tudi s petimi izgubljenimi žogami. Skupno so košarkarji iz Stožic izgubili kar 16 žog. Ljubljančani so obenem zaigrali brez Ryana Boatrighta, ki si je na enem izmed treningov pred nedeljsko tekmo poškodoval zadnjo stegensko mišico. V tem tednu Boatrighta čaka zdravstveni pregled, ki bo pokazal, za kako resno poškodbo gre.

»Zadnje tri tekme so bile zelo podobne. Na prejšnjih dveh smo uspeli zabeležiti zmago, saj smo uspeli najti način, kako si uspeh priigrati v zadnji četrtini. Toda, ko igraš toliko tekem na takšen način, boš slej kot prej eno tudi izgubil. Obračun z Igokeo so odločili zanesljivi meti naših tekmecev, igra v skoku in dejstvo, da nismo opravljali naših nalog,« je govoril Miller-McIntyre in se posul s pepelom, a hkrati optimistično zre v prihodnost: »Krivda je seveda tudi na meni, saj sem izgubil pet žog, izgubili pa smo s sedmimi točkami razlike. V teoriji sem torej zgolj z izgubljenimi žogami zapravil deset točk, ki bi jih morebiti lahko dosegli. Moram biti bolj osredotočen. Imamo le eno izbiro. Že v ponedeljek moramo biti znova maksimalno osredotočeni na treningu, in se pripraviti na sobotni dvoboj s Partizanom NIS v Beogradu.«

V soboto ob 19.00 se bo Cedevita Olimpija v 15. kolu Lige ABA v Beogradu pomerila s Partizanom NIS. Skupaj z Budućnostjo VOLI so beograjski košarkarji trenutno z 11 zmagami na 14 tekmah na vrhu lestvice Lige ABA, v dvoboj z Ljubljančani pa vstopajo z nizom šestih zaporednih zmag.