Priprava na tekmo: Budućnost VOLI – Cedevita Olimpija

V soboto ob 18.00 je pred košarkarji Cedevite Olimpije nova zahtevna preizkušnja, saj Zmaje čaka gostovanje v Podgorici pri Budućnosti VOLI, ki je trenutno na samem vrhu lestvice Lige ABA.

Pred tekmo:

Še drugič v zgolj tednu dni se bodo košarkarji Cedevite Olimpije pomerili z enim izmed favoritov za osvojitev naslova prvaka Lige ABA. Pred Zmaji je zahteven obračun 10. kola regionalnega tekmovanja, udarili pa se bodo z Budućnostjo VOLI, ki je minulo sezono zaigrala v velikem finalu Lige ABA, obenem pa nastopala tudi v elitni Evroligi.

V tej sezoni lahko Budućnost VOLI spremljamo tudi v 7Days EuroCupu, kjer pa imajo košarkarji iz Črne gore po osmih kolih na svojem računu dve zmagi, torej eno manj od ljubljanskih košarkarjev. Toda nezanemarljivo dejstvo je, da so prvaki Lige ABA iz leta 2018 na zadnjih šestih tekmah na regionalni sceni vsakič zabeležili zmago, in so tako pred sobotnim derbijem vrha lestvice v odlični formi.

Medsebojne tekme v sezoni 2019/20:

Cedevita Olimpija in Budućnost VOLI sta se v tej sezoni med seboj pomerili dvakrat, enkrat v pripravljalnem obdobju, nato pa še v polfinalu Superpokala Lige ABA v Zagrebu.  Na obeh obračunih je zmago slavila ljubljanska ekipa. V hrvaški prestolnici so Zmaji preprosto bruhali ogenj in z atraktivno igro zabeležili zanesljivo zmago, s 103:75. Šest košarkarjev Cedevite Olimpije je takrat doseglo dvomestno število točk, najboljša strelca pa sta bila Ryan Boatright in Andrija Stipanović, ki sta oba v statistiko vpisala po 15 točk. Na drugi strani je bil s 17 točkami in petimi podajami najboljši posameznik podgoriškega moštva Justin Cobbs.

Moštvi sta se med seboj pomerili tudi v začetku septembra na mednarodnem turnirju v Sarajevu, tudi v Bosni in Hercegovini pa je bila Cedevita Olimpija boljši nasprotnik. Izbranci glavnega trenerja Slavena Rimca so slavili zmago z 79:70, z 20 točkami pa je bil najboljši strelec tekme Codi Miller-McIntyre.

Ključ do zmage:

V tej sezoni so košarkarji Cedevite Olimpije že večkrat dokazali, da lahko igrajo atraktivno in hitro v napadu, na drugi strani igrišča pa nato z dobro igro v obrambi enostavno prisilijo svoje tekmece v težke mete, ki ponavadi ne najdejo poti do svojega cilja. Enako bodo morali storiti tudi v soboto, sploh, če se želijo proti košarkarjem Budućnosti VOLI nadejati novega uspeha. Moštvo iz Podgorice trenutno s povprečjem 85,1 točke na tekmo le za odtenek zaostaja za najboljšim napadom Lige ABA, ki si ga lasti beograjski FMP (85,9 točke na tekmo), obenem pa je potrebno izpostaviti, da dvanajstkratni prvaki črnogorskega državnega prvenstva ob zmagah svoje tekmece premagujejo s kar 14,3 točkami razlike.

Obračun ključnih igralcev:

Obiskovalci tekme v Podgorici bodo imeli priložnost spremljati obračun dveh vrhunskih branilcev, ki v tej sezoni naravnost blestita. Codi Miller-McIntyre se je že na samem začetku sezone pokazal kot odlična okrepitev Cedevite Olimpije, na nasprotni strani pa mu bo stal Justin Cobbs. Šlo bo za obračun tretjega (Miller-McIntyre) in šestega (Cobbs) najbolj učinkovitega igralca na regionalni sceni.

STATISTIČNA PRIMERJAVA (Liga ABA; 2019/20)

BUDUĆNOST VOLI

 

CEDEVITA OLIMPIJA

85,1

Točke

81,9

31,6

Skoki

32,7

17,7

Podaje

16,7

Justin Cobbs (14,1)

Najboljši strelec

Codi Miller-McIntyre (15,2)

Hassan Martin (5,9)

Najboljši skakalec

Andrija Stipanović (4,9)

Justin Cobbs (4,6)

Najboljši podajalec

Codi Miller-McIntyre (4,6)


Tekmovanje: Liga ABA (10. kolo)
Dan: Sobota, 7. december 2019
Začetek tekme: 18.00
Sodniki: Tomislav Hordov, Josip Radojković, Denis Hadžić
Dvorana: Športni center Morača
Mesto: Podgorica (Črna gora)
Vstopnice: /
Prenos tekme: /
Radio: /