Priprava na tekmo: Cedevita Olimpija - Unics Kazan

Košarkarje Cedevite Olimpije v sredo ob 18.30 v Stožicah čaka izjemno zahtevna preizkušnja, saj bodo upe na preboj v drugi del 7Days EuroCupa skušali ohraniti žive proti Unicsu iz Kazana.

Pred tekmo:

Na parketu stoženske dvorane bomo v sredo ob 18.30 spremljali ekipi, ki imata pred začetkom sedmega kola 7Days EuroCupa dva povsem drugačna cilja. Medtem, ko si košarkarji Unicsa z zmago že lahko zagotovijo svoje mesto v drugem delu tekmovanja, pa bo Cedevita Olimpija skušala še drugič zapored v evropskem tekmovanju zabeležiti zmago, s katero bi ljubljanski košarkarji ohranili upanje na preboj med najboljših 16 moštev v Evropskem pokalu.

Velik napredek v igri so Ljubljančani pokazali že na zadnjih dveh tekmah v 7Days EuroCupu in Ligi ABA, ko so najprej ugnali Darušafako (76:72), nato pa še strli Koper Primorsko (90:67). Vsi lahko upamo, da bodo Zmaji s takšnimi predstavami nadaljevali tudi na vseh preostalih tekmah skupinskega dela tekmovanja ter na regionalni sceni, veseli pa dejstvo, da so se prebudili tudi igralci, ki v dosedanjem delu sezone niso prikazali veliko.

»Tekom celoten sezone se vsak košarkar znajde v situaciji, ko je v dobrem ritmu, pa seveda tudi, ko je v nekoliko slabšem ritmu. Po mojem mnenju ni preveč dobro, če je igra celotnega moštva odvisna od dveh ali pa treh igralcev, saj, ko se znajdejo v krizi, enostavno nihče ne more prevzeti vloge nosilca v ekipi,« je pred obračunom z Unicsom povedal glavni trener Slaven Rimac, in izpostavil pomembno dejstvo: »Imamo ekipo, ki lahko na več različnih načinov odgovori na to, kar se dogaja na parketu. V danem trenutku lahko vsak prevzame odgovornost, kar je zagotovo zelo dobro za nas.«

Medsebojne tekme v sezoni 2019/20:

V ruskem Kazanu so košarkarji Cedevite Olimpije morali priznati poraz domačem moštvu, ki je slavilo zmago z 80:67. Zmaji so se na gostovanju pri močnem Unicsu hrabro borili in prikazali povsem drugačno predstavo, kot da slutiti končni rezultat. V tretji četrtini so si priigrali celo dvomestno prednost, še ob vstopu v zadnjo četrtino pa so vodili s 60:55. Tedaj so domači stopili na plin in v zaključku srečanja povsem zasenčili Ljubljansko četo. Zadnjo četrtino so dobili z rezultatom 25:7 in na koncu zasluženo slavili zmago.

V oranžno-zelenem dresu je Marko Simonović dosegel 13 točk, Ryan Boatright jih je dodal 11, pri domačinih pa je z 21 točkami blestel Jamar Smith z 21 točkami.

Ključ do zmage:

Cedevita Olimpija ima v tej sezoni v 7Days EuroCupu izjemne težave pri igri v obrambi, hkrati pa v Evropskem pokalu dosegajo zgolj 75,8 točke na tekmo, kar je v primerjavi z Ligo ABA, kjer ljubljanski košarkarji dosegajo 84,3 točke na obračun, precej manj. Obenem izbranci glavnega trenerja Rimca svojim tekmecem dovolijo, da znotraj črte za tri točke zadevajo kar 58,1-odstotkov vseh metov, to pa pomeni, da bodo morali Zmaji prikazati precej boljšo igro v obrambi, kot do sedaj, saj jim bosta nasproti stala Errick McCollum in Jamar Smith, ki sta izjemna strelca.

Obračun ključnih igralcev:

Oči košarkarskih navdušencev v Stožicah bodo tokrat usmerjene v obračun med Jako Blažičem in Jamarjem Smithom. Kapetan Cedevite Olimpije se v tej sezoni 7Days EuroCupa še ni razigral, ima tudi nekaj težav z metom iz igre, a vse skupaj nadoknadi z borbeno igro v obrambi in bojem za vsako žogo pod obema obročema.

Nasproti mu bo stal Smith, ki je Evropski pokal začel silovito, na prvih treh tekmah pa vsakič presegel mejo 20 točk. Cedeviti Olimpiji jih je v Kazanu nasul 21, skupaj s šestimi podajami, v povprečju pa dosega 17,2 točki na tekmo v zgolj nekaj malega več kot 26 minutah, ki jih preživi na parketu.

STATISTIČNA PRIMERJAVA (7Days EuroCup; 2019/20)

CEDEVITA OLIMPIJA

 

UNICS KAZAN

75,8

Točke

81,8

33,5

Skoki

33,2

14,7

Podaje

15,0

PPPPZ

Zadnjih pet tekem

ZZZZZ

Codi Miller-McIntyre (15,7)

Najboljši strelec

Errick McCollum (18,5)

Codi Miller-McIntyre (4,7)

Najboljši skakalec

Alex Tyus (8,0)

Codi Miller-McIntyre (4,5)

Najboljši podajalec

Jamar Smith (4,0)


Tekmovanje: 7Days EuroCup (7. kolo)
Dan: Sreda, 13. november 2019
Začetek tekme: 18.30
Sodniki: Ioannis Foufis, Arturas Sukys, Jordi Aliaga
Dvorana: Arena Stožice
Mesto: Ljubljana (Slovenija)
Vstopnice: spletna trgovina KK Cedevita Olimpija (www.shop.olimpija) / bencinski servisi Petrol / prodajna mesta Moje karte
Prenos tekme: Šport TV 1
Radio: Val 202

Video