Priprava na tekmo: Germani Brescia – Cedevita Olimpija

V sredo ob 20.45 bodo košarkarji Cedevite Olimpije skušali prekiniti negativni niz porazov ljubljanskega kluba v evropskih tekmovanjih, in na obračunu tretjega kola 7Days EuroCupa z Germani Brescio zabeležiti prvo zmago v Evropskem pokalu v novi sezoni.

Pred tekmo:

Moštvo Cedevite Olimpije ima po štirih odigranih tekmah v novi tekmovalni sezoni na svojem računu dve zmagi in dva poraza. Oba so košarkarji glavnega trenerja Slavena Rimca doživeli v 7Days EuroCupu, po zmagi na nedeljskem obračunu Lige ABA s Cibono (79:70), pa bodo želeli Zmaji v sredo v Brescii izkoristiti priložnost, in se dokopati tudi do prve zmage v evropskem tekmovanju.

Rimac se zaveda, da v Italiji Ljubljančanom ne bo lahko, zaveda pa se tudi, katere napake morajo košarkarji iz Stožic popraviti v nadaljevanju sezone.

»Pritisk zmage vedno obstaja. Vsaka tekma je za nas enaka. Smo nova ekipa in želimo se dokazati, hkrati pa imajo vsi velika pričakovanja. Ne želim se ukvarjati s pritiskom, saj menim, da se igralci lahko spopadejo s tem. Vsako napako lahko nadoknadiš. Najti moramo svojo igro. Dokazali smo, da imamo veliko potenciala, hkrati pa tudi nekonsistentnost. Ko je nasprotnik praktično na tleh, moramo svoje delo še dokončati. Na tem moramo še veliko delati,« je pred odhodom v Brescio povedal Rimac. Ljubljančane po gostovanju v Brescii čaka še dvoboj z Igokeo v Laktaših, nato pa se Zmaji znova vračajo v Stožice, kjer jih v prihodnjem tednu čakata zahtevna obračuna z Nanterrjem 92 in Partizanom NIS.

Ključ do zmage:

Košarkarji Cedevite Olimpije morajo najti način, kako skozi celotno tekmo zadržati enako osredotočenost in dvoboje varne pripeljati do konca. Z izjemo obračuna z Mego Bemax, se je na vseh tekmah dogajalo, da so Zmaji padli v igri po glavnem odmoru, dvakrat jih je v Evropskem pokalu to stalo zmage, v nedeljo pa so proti zagrebški Ciboni uspeli tekmo varno pripeljati do konca.

»Veselim se nove preizkušnje. Na tekmah, ki jih nismo zmagali, se to ni zgodilo zato, ker ne bi bili sposobni zabeležiti zmage. Najti moramo svoj ritem. Vodili smo na obeh tekmah, na katerih smo doživeli poraz, zato je naša naloga, da moramo najti način, kako dvoboje brez težav pripeljati do konca,« je pred gostovanjem v Brescii povedal najbolj učinkovit košarkar Cedevite Olimpije v tej sezoni, Codi Miller-McIntyre. »Napravili smo korak v pravo smer na nedeljskem obračunu s Cibono, saj smo uspeli tekmo na koncu tudi dobiti, kljub temu, da smo znova padli v igri v drugem polčasu. Tekma z Germani Brescio je za nas zelo pomembna, saj v 7Days EuroCupu sezone ne smemo začeti s tremi zaporednimi porazi. Zmaga v Brescii bi nas zagotovo lahko motivirala za ostale obračune.«

Obračun ključnih igralcev:

Oči evropskih košarkarskih navdušencev bodo tokrat uprte v dvoboj med Jako Blažičem in Abassom Awudujem. Oba košarkarja sta izjemno atletska, slovenski reprezentant pa bo imel z Awudujem, ki zelo rad izsili osebno napako svojega obrambnega igralca, veliko dela. Ob dejstvu, da oba igralca v tej sezoni še iščeta tekmo, na kateri bosta lahko ob dobrem odstotku meta iz igre pokazala svoj celoten potencial, bo obračun med njima prava paša za oči. Le vprašanje časa je, kdaj se bo tudi Blažiču odprlo pri metu iz igre, s točkami pa bo lahko kapetan Cedevite Olimpije še bolj pomagal svojemu moštvu v boju za najvišja mesta v obeh tekmovanjih.

»Glavni težavi sta bila prevelik padec v igri, in da obramba ni bila na dovolj visoki ravni. Tekmecem smo dopustili, da je dosegel preveč lahkih košev. V tem aspektu nas čaka še veliko dela,« se zaveda Blažič. »Naša osredotočenost mora biti vedno tista prava, predvsem v igri v obrambi. V napadu moramo s strpnostjo iskati dobre rešitve. Tega se zavedamo, in upam, da bomo že na sredinem obračunu z Germani Brescio to tudi popravili v svoji igri.«

STATISTIČNA PRIMERJAVA (7DAYS EUROCUP; 2019/20)

GERMANI BRESCIA

 

CEDEVITA OLIMPIJA

76,0

Točke

70,0

31,5

Skoki

32,5

16,0

Podaje

14,0

Luca Vitali (13,5)

Najboljši strelec

Marko Simonović (13,5)

Awudu Abass (5,0)

Najboljši skakalec

Jaka Blažič (6,0)

Luca Vitali (3,0)

Najboljši podajalec

Codi Miller-McIntyre (4,0)


Tekmovanje: 7Days EuroCup (3. kolo)
Dan: Sreda, 16. oktober 2019
Začetek tekme: 20.45
Sodniki: Spiros Gkontas, Jordi Aliaga, Nick Van Den Broeck
Dvorana: PalaLeonessa
Mesto: Brescia (Italija)
Vstopnice: /
Prenos tekme: Šport TV 1
Radio: Val 202