Priprava na tekmo: Koper Primorska – Cedevita Olimpija

Pred košarkarji Cedevite Olimpije je v nedeljo še četrta zaporedna gostujoča tekma, ob 20.00 pa se bodo na slovenskem derbiju šestega kola Lige ABA v Kopru udarili s Koper Primorsko, največjim presenečenjem regionalnega tekmovanja do tega trenutka.

Pred tekmo:

V nedeljo je pred košarkarji Cedevite Olimpije tekma, ki so jo številni slovenski košarkarski navdušenci čakali že vse od začetka sezone. Prvič v tej sezoni bomo namreč lahko spremljali obračun obeh finalistov slovenskega državnega prvenstva, ljubljanski Zmaji se bodo udarili s Koper Primorsko, ki v Ligi ABA igra naravnost izvrstno.

Uigrana koprska ekipe je svoj edini poraz v tej sezoni doživela v prvem kolu regionalnega tekmovanja proti Crveni zvezdi mts, nato pa nanizala štiri zaporedne zmage. Če temu prištejemo še pet zmag v slovenskem državnem prvenstvu, so »tigri« svoj zadnji poraz doživeli 6. oktobra, prav proti rdeče-belemu moštvu, ki ga lahko v tej sezoni spremljamo v Evroligi. Glavni trener Jurica Golemac ima na voljo veliko število kvalitetnih košarkarjev, vodje moštva pa so mladi slovenski organizator igre Žan Mark Šiško, izjemni hrvaški košarkar Marko Jagodić Kuridža, in ameriški ostrostrelec Lance Christopher Harris, ki je trenutno celo tretji najbolj učinkoviti košarkar Lige ABA.

Svoja orožja pa ima seveda tudi Cedevita Olimpija, ki je tekmovanje na regionalni sceni začela s štirimi zaporednimi zmagami, prvi poraz pa nato doživela šele v petem kolu na gostovanju pri Mornarju iz Bara. Za dvig samozavesti v vrstah košarkarjev iz Ljubljane je zagotovo poskrbela tudi sredina prva zmaga v 7Days EuroCupu proti Darušafaki (76:72), glavni 'krivci' za uspeh pa so bili Filip Krušlin s 17 točkami, Mikael Hopkins s 15 točkami in Codi Miller-McIntyre z 11 točkami, 10 skoki in devetimi podajami.

Ključ do zmage:

V Kopru bodo v nedeljo odločale malenkosti. Cedevita Olimpija in Koper Primorska sta na prvi pogled v vseh statističnih kategorijah praktično povsem izenačeni, veliko prednost pa imajo Koprčani v dejstvu, da je jedro njihovega moštva skupaj že vrsto let, in da se igralci med seboj poznajo do obisti.

Za košarkarji Cedevite Olimpije so trije meseci skupnega življenja, ob tem pa sta se Marko Simonović in Maik Zirbes moštvu pridružila v septembru. Ekipa na vseh tekmah kaže, da premore kvaliteto, zaskrbljujoči pa so padci v igri, ki so se zgodili na nekaterih obračunih.

Ljubljanski Zmaji bodo morali veliko pozornosti nameniti Šišku, Jagodić Kuridži in Harrisu, ki se lahko razigrajo v kateremkoli trenutku tekme, in tehtnico prevesijo v korist Koper Primorske.

»Sredina zmaga proti Darušafaki je bila zelo dobra za našo samozavest. Veliko tekem smo odigrali odlično, a enostavno nismo uspeli zaključiti dvobojev na takšen način, kot bi to želeli. Zmanjkalo nam je osredotočenosti, delali smo napake. Tudi v Turčiji smo napravili kar nekaj napak, na koncu pa je presodil karakter naših fantov, saj smo si resnično želeli zabeležiti zmago. To bo ključ do zmage tudi v nedeljo v Kopru,« je pred odhodom na slovensko Obalo povedal glavni trener Zmajev Slaven Rimac. »Enostavno moramo stopiti na igrišče z enim namenom, in to je, da se na koncu veselimo novega uspeha. Koper Primorska je v minuli sezoni dosegla vse cilje, ki si jih je zadala pred začetkom sezone, k temu pa stermimo tudi mi. Zagotovo moramo biti v Areni Bonifika bolj željni zmage od domačinov. Mislim, da se igralci tega zavedajo. Z vsemi smo se o tem pogovarjali, še bomo govorili o tem, in menim, da moramo zelo motivirano pričakati nedeljsko tekmo.«

Obračun ključnih igralcev:

V nedeljo bomo lahko na parketu Arene Bonifika spremljali kar nekaj zanimivih obračunov. Sem sodi boj med Codijem Millerjem-McIntyrejem ter Žanom Markom Šiškom, pa branilski obračun med Jakom Blažičem in Lanceom Harrisom, oči pa bodo uprte tudi na položaj krilnega centra, kjer se bosta udarila Marko Simonović in Marko Jagodić Kuridža.

STATISTIČNA PRIMERJAVA (Liga ABA; 2019/20)

KOPER PRIMORSKA

 

CEDEVITA OLIMPIJA

81,0

Točke

83,2

33,8

Skoki

34,0

19,0

Podaje

17,2

Lance Christopher Harris (18,0)

Najboljši strelec

Codi Miller-McIntyre (16,4)

Marko Jagodić Kuridža (8,4)

Najboljši skakalec

Andrija Stipanović (4,4)

Žan Mark Šiško (10,2)

Najboljši podajalec

Codi Miller-McIntyre (4,4)


Tekmovanje: Liga ABA (6. kolo)
Dan: Nedelja, 10. november 2019
Začetek tekme: 20.00
Sodniki: Saša Pukl, Matej Boltauzer, Jakub Zamojski
Dvorana: Arena Bonifika
Mesto: Koper (Slovenija)
Vstopnice: /
Prenos tekme: TV3 Slovenija
Radio: Val 202