Priprava na tekmo: Unics Kazan – Cedevita Olimpija

Moštvo Cedevite Olimpije se je v torek odpravilo na več kot 3.000 kilometrov dolgo pot do ruskega Kazana, kjer jih v sredo ob 18.00 po slovenskem času čaka obračun drugega kola 7Days EuroCupa z Unicsom.

Pred tekmo:

V sredo se bosta v ruskem Kazanu udarili dve moštvi, ki sta v uvodnem kolu nove sezone 7Days EuroCupa doživeli poraz, ena doma in druga v gosteh, le ena ekipa pa bo imela na svojem računu po iztečenem igralnem času prvo zmago nove sezone. Pred košarkarji obeh ekip je zahtevna naloga – popraviti vtis iz uvodne tekme evropske sezone, ki jo je Cedevita Olimpija minulo sredo izgubila proti Darušafaki (73:79), Unics iz Kazana pa je klonil proti Germani Brescii (75:84).

Statistika je pred začetkom tekme v Kazanu na strani ljubljanskih Zmajev. V Stožicah so bili proti Darušafaki v igri za zmago vse do konca tekme, le 48 ur kasneje pa so svojo jezo po porazu stresli nad Mego Bemax na uvodni tekmi nove sezone Lige ABA. Korak od zmage proti Turkom bo zagotovo motiviral izbrance Slavena Rimca, ki bodo želeli na drugi evropski tekmi v tej sezoni parket zapustiti dvignjenih glav.

V deževni Kazan je Cedevita Olimpija odpotovala brez Saše Zagorca, ki je zaradi viroze ostal v Ljubljani.

Ključ do zmage:

Košarkarji Cedevite Olimpije bodo morali v Kazanu zaigrati energično, tako, kot so igrali v drugem polčasu petkovega obračuna z Mego Bemax. Po glavnem odmoru so ljubljanski Zmaji Beograjčane nadigrali s 46:31, le zadnji del igre pa so Ljubljančani dobili s 26:14. Blesteli so predvsem pri metu za tri točke, saj so zadeli kar 15 trojk, od tega Marko Simonović šest in Filip Krušlin štiri.

Unics Kazan se na uvodnem evropskem obračunu ni izkazal z ekipno igro, saj je rusko moštvo skupaj zbralo zgolj osem asistenc, a Unics premore individualno kvaliteto, ki lahko na koncu tudi odloči tekmo. S klopi je blestel Jamar Smith z 22 točkami, še trije ostali igralci pa so dosegli dvomestno število točk.

Veliko težavo na uvodnih tekmah je Zmajem predstavljal skok v napadu, saj so košarkarji Darušafake in Mege Bemax na obeh obračunih skupaj zbrali kar 34 skokov v napadu. Težave se zaveda tudi glavni trener Cedevite Olimpije, Slaven Rimac.

»Pri skoku v obrambi imamo še veliko prostora za napredek. Zagotovo je skok stvar osredotočenosti in želje. Nehvaležno bi bilo reči, da naši košarkarji ne igrajo brez želje, a zagotovo je ob velikem številu tekem na začetku sezone težko zadržati osredotočenost vsak dan, še posebej proti moštvom, ki so izrazito napadalno usmerjena. Moramo biti boljši,« je pred začetkom obračuna z Unicsom povedal Rimac, Krušlin, ki je imel v Beogradu vročo roko, pa je pred tekmo z Rusi dejal: »Zagotovo je pred nami zahtevna tekma, saj je Unics Kazan zelo dobra ekipa. V Kazanu sem v zadnjih nekaj sezonah igral kar nekajkrat. Atmosfera v dvorani v Kazanu sicer ni pretirano peklenska, zato pritisk s tribun ne bo pretirano prevelik. Tudi naši tekmeci so izgubili na uvodni tekmi Evropskega pokala, zato si bomo tako mi, kot tudi oni, želeli zabeležiti zmago. Unicsu je morda zmaga na sredini tekmi še pomembnejša, kot nam, saj igrajo na domačem parketu. Kljub temu se nadejam dobre tekme, imeli bomo svoje priložnosti, ki jih bomo morali izkoristiti.«

Obračun ključnih igralcev:

Visoki košarkarji Cedevite Olimpije se bodo morali stepsti z Američanom Alexom Tyusom, ki je na tekmi z Brescio vknjižil dvojnega dvojčka (10 točk, 10 skokov), podelil pa je tudi tri blokade. Veliko breme bo torej padlo na Andrijo Stipanovića, Maika Zirbesa in Mikaela Hopkinsa, zagotovo pa bo tu na pomoč priskočil tudi Marko Simonović, ki je naravnost blestel v Beogradu s 24 točkami.

STATISTIČNA PRIMERJAVA (7DAYS EUROCUP; 2019/20)

UNICS KAZAN

 

CEDEVITA OLIMPIJA

75

Točke

73

37

Skoki

31

8

Podaje

15

Jamar Smith (22,0)

Najboljši strelec

Codi Miller-McIntyre (18,0)

Alex Tyus (10,0)

Najboljši skakalec

Codi Miller-McIntyre (6,0)

Vangelis Mantzaris (3,0)

Najboljši podajalec

Codi Miller-McIntyre (6,0)


Tekmovanje: 7Days EuroCup (2. kolo)
Dan: Sreda, 9. oktober 2019
Začetek tekme: 19.00 (18.00 SLO)
Sodniki: Borys Ryzhyk, Tomasz Trawicki, Arturas Sukys
Dvorana: ŠD Kazan
Mesto: Kazan (Rusija)
Vstopnice: /
Prenos tekme: Šport TV 1
Radio: /