Rimac: 'Verjamem v fante, ki pridno delajo in trenirajo'

Leto 2020 se za košarkarje Cedevite Olimpije ni začelo po vseh pričakovanjih, saj so parket še tretjič zapored zapustili sklonjenih glav. Kljub temu pa pred zadnjimi šestimi koli Lige ABA Zmaji še naprej ostajajo na mestih, ki vodijo v končnico regionalnega tekmovanja.

Po tem, ko so ljubljanski košarkarji na uvodnih devetih tekmah Lige ABA zabeležili sedem zmag in doživeli zgolj dva poraza, so izbranci glavnega trenerja Slavena Rimca v zadnjem času nekoliko padli v svoji formi, po 16 kolih pa imajo na svojem računu tako deset zmag in šest porazov. Niz treh zaporednih neuspehov na začetku novega koledarskega leta seveda še zdaleč ni usoden, toda v nadaljevanju sezone se bodo morali Zmaji vrniti v zmagovalne tirnice, če želijo računati na končnico regionalnega tekmovanja.

»Bolj osredotočeni moramo biti v igri v obrambi. Če pogledamo končni rezultat, lahko vidimo, da smo dosegli več kot dovolj točk za zmago, a ko prejmeš 91 točk, to enostavno ni dovolj. Imamo težave ujeti pravi ritem v obrambi. Spomnim se, da smo imeli na začetku sezone težave dosegati točke, zdaj, ko pa smo to popravili, pa imamo probleme pri igri v obrambi. Čas je, da napravimo vse, da vso svojo energijo osredotočimo tudi v igro v obrambi, in si izborimo mesto med najboljšimi štirimi moštvi Lige ABA,« je po tekmi povedal Codi Miller-McIntyre, z 22 točkami najboljši strelec ljubljanske ekipe v soboto. Obenem je ameriški organizator igre še naprej miren, saj je do konca rednega dela tekmovanja še šest kol. »Ne bi rekel, da je naše mesto med najboljšo četverico v regiji ogroženo. Vse je odvisno do naše osredotočenosti. Na večini tekem, ki smo jih izgubili, nas tekmeci niso nadigrali, težava je bil naš fokus na naloge, ki nam jih je zadal glavni trener. To smo videli tudi na dvoboju z Mornarjem iz Bara.«

Spomnimo, v soboto je Cedevita Olimpija v 16. kolu doživela tesen poraz proti Mornarju iz Bara, ki je v Stožicah slavil zmago z 91:90. Ljubljančani so imeli priložnost, da si tako ob koncu rednega dela tekme, kot tudi ob koncu podaljška zagotovijo zmago, a sta bila meta Ryana Boatrighta in Millerja-McIntyreja nenatančna.

Edo Murić, ki je tekmo sklenil z devetimi točkami in šestimi skoki, je po tekmi zbral svoje misli, in po metu Boatrighta ob koncu rednega dela tekme, zagotovil: »Ryan Boatright je vrhunski košarkar, to pa je v tej sezoni že dokazal na številnih tekmah. V takšnih primerih enostavno ne potrebuje veliko navodil. Je strelec, ki lahko dosega veliko število točk, zato je plačan, to dela super. Prišel je do meta, takšnih je v svojih karieri zadel že veliko, in upam, da se nam bo uspelo prebiti do končnice, kjer bo nato lahko na največjem odru kazal svojo kvaliteto.«

Glavni trener Rimca kljub nemiru, ki ga prinašajo negativni rezultati na zadnjih nekaj tekmah, še naprej verjame v Zmaje. Nenazadnje ima hrvaški strokovnjak ogromno izkušenj, ki bodo v zaključku rednega dela sezone prišle še kako prav.

»Manjša panika zagotovo je, bilo bi neumno reči, da je ni. To je šport, kjer se lahko celotna sezona povsem obrne na glavo po zgolj nekaj tekmah. Kot igralec in trener sem bil večkrat v takšnem položaju. Ekipa lahko v takšni situaciji stopi skupaj, ali pa ostane v zmedi. Na začetku Lige ABA, ko smo se v takšnem položaju znašli v 7Days EuroCupu, smo nato odigrali kar nekaj izredno dobrih tekem. Verjamem v fante. Nekatere stvari mi sicer niso jasne, in to je težko sprejeti vsakemu trenerju. Resnično mi je žal, da se stvari, ki jih v zadnjih dveh tednih počnemo na treningih, ne pokažejo tudi na tekmah. Vsi fantje pridno delajo in trenirajo, intenziteta dela na treningih je visoka, zato verjamem, da bomo kmalu znova našli pravo pot do zmag tudi na tekmah Lige ABA.«

Cedevita Olimpija bo sezono nadaljevala v nedeljo, ko ob 18.00 v Stožice prihajajo košarkarji Koper Primorske. Z obračunom s Koprčani bodo Zmaji sklenili niz dveh zaporednih domačih tekem, nato pa jih čaka gostovanje v Beogradu pri FMP-ju, pred premorom, ki ga prinašajo pokalne tekme in reprezentančne akcije, pa se bodo ljubljanski košarkarji na domačem parketu pomerili še z Zadrom.

V sredo bodo Ljubljančani za zaprtimi vrati odigrali še pripravljalno tekmo z ekipo iz obrobja Zagreba, Zabokom.