Skok v preteklost: Smelt Olimpija preskočila Stefanel za mesto na finalnem turnirju

Na današnji dan pred 23 leti, 3. aprila 1997, so košarkarji takratne Smelt Olimpije v Športni dvorani Forum v predmestju Milana, s 77:61 premagali Stefanel, in si zagotovili mesto na zaključnem turnirju četverice najboljših ekip Stare celine.

Na tretji tekmi četrtfinalnega niza Fibine Evrolige je takratna Smelt Olimpija 3. aprila 1997 v Športni dvorani Forum, ki stoji v predmestju Milana, premagala Stefanel, zdajšnji Olimpia Milano, s 77:61, in si zagotovila uvrstitev na finalni turnir četverice najboljših evropskih moštev. Uspeh proti Italijanom je imel še toliko večjo težo, saj so izbranci glavnega trenerja Zmaga Sagadina na prvi četrtfinalni tekmi doživeli poraz (90:94), nato pa na zaključni turnir skočili z dvema zaporednima zmagama (73:69, 77:61).

Na tretji tekmi četrtfinala elitnega evropskega tekmovanja je takratna Smelt Olimpija prikazala odlično igro v obrambi. Gregor Fučka (na koncu 20 točk) je do 12. minute dosegel le en koš. Na drugi strani so imeli Ljubljančani uravnotežen napad, kjer je nekoliko izstopal le Marko Milić (17). Pri izidu 47:57 je bilo že slutiti veliki uspeh Sagadinove čete. Z mirno končnico je Olimpija prednost še povečala in si zagotovila pot v večno mesto.

»Odigrali smo briljantno obrambo, pokazali smo svojo igro, medtem ko je domači niso in menim, da se je na zaključni turnir uvrstila boljša ekipa. Vedel sem, da bodo v drugem polčasu naši tekmeci začeli popuščati, zato sem igralcem naročil, da naj še bolj pritisnejo. Na finalni turnir potujemo povsem neobremenjeni, toda enako je bilo tudi proti Ciboni in Stefanelu. Imamo mlado ekipo, ki zelo niha v igri, tako da se ne upam česar koli napovedati,« je takrat po tekmi dejal trener Ljubljančanov Zmago Sagadin, medtem ko je Marko Milič dodal: »Bil sem zelo nesrečen zaradi svoje slabe igre v zadnjem obdobju, mislim pa, da sem zdaj dokazal, da znam dobro igrati. Ključ naše zmage je bila obramba.«

Smelt Olimpija je nekaj tednov kasneje v Rimu osvojila tretje mesto.


FIBINA EVROLIGA, ČETRTFINALE

3. TEKMA

Športna dvorana Forum (Milano, Italija), četrtek, 3. april 1997:
STEFANEL MILANO – SMELT OLIMPIJA 61:77 (31:29)
Smelt Olimpija:
Stepania 8 (2:2), Daneu 9 (0:2), Kraljevič 9 (1:2), Tušek 6 (2:2), Milič 17 (5:8), Jurkovič 5 (1:2), McDonald 12 (6:6), Henrie 11.
Stefanel Milano: Portaluppi 6, Fučka 20 (4:4), De Pol 7 (3:5), Spangaro 3 (3:4), Kidd 19 (5:6), Bowie 6 (2:3).

Video