Skupščina Lige ABA odločila – sezona 2019/20 dokončno prekinjena

Preko konferenčnega klica je v sredo potekala skupščina Lige ABA, na kateri so predstavniki klubov in vodstva tekmovanja sklenili, da se tekmovalna sezona 2019/20 ne bo nadaljevala, v sezoni 2020/21 pa bo v prvorazrednem regionalnem tekmovanju nastopalo 14 moštev.

Vodstvo Lige ABA je tekmovanje v sezoni 2019/20 prekinilo 12. marca. Navkljub dejstvu, da se razmere v zvezi s pandemijo koronavirusa v regiji umirjajo, pa je skupščina tekmovanja, na kateri so sodelovali predstavniki klubov in vodstvo Lige ABA, odločila, da je sezone 2019/20 dokončno konec. Prvaka v sezoni 2019/20 ne bo, obenem pa tudi končni vrstni red klubov na lestvici ne bo določen. V prihajajoči tekmovalni sezoni 2020/21 bo v Ligi ABA zaigralo 14 moštev. V prvo ligo se bosta namreč iz Lige ABA 2 preselila Borac iz Čačka in Split, ki sta ob prekinitvi tekmovanja zasedala prvo in drugo mesto na lestvici drugorazrednega regionalnega tekmovanja.

Obenem je vodstvo Lige ABA zagotovilo, da bo v najkrajšem možnem času opravilo pogovore z vodstvom Evrolige, in skušalo zagotoviti najboljši možen status klubom, ki nastopajo v regionalnem tekmovanju.

Skupščina Lige ABA je prav tako odločila, da je zaključni tudi sezoni v Ligi ABA 2 in mladinski Ligi ABA.

Cedevita Olimpija je tako v nepopolni sezoni na 21 tekmah rednega dela Lige ABA zbrala 13 zmag in osem porazov. Pred zadnjim kolom rednega dela so bili Zmaji v položaju, da si ob zmagi nad novomeško Krko in porazu Mornarja proti Megi Bemax zagotovijo mesto v končnici, a je bila sezona prekinjena, v sredo pa nato po več kot dveh mesecih dokončno odpovedana. Regionalna sezona je bila za Zmaje najuspešnejša po tekmovalni sezoni 2014/15.

Že v ponedeljek je vodstvo Evrolige odločilo, da se sezona v evroligaški konkurenci in 7Days EuroCupu ne bo nadaljevala zaradi še vedno trajajoče pandemije koronavirusa. V tekmovalni sezoni 2020/21 bo v Evroligi nastopalo 18 moštev, ki so na evroligaškem prizorišču nastopala tudi v sezoni 2019/20 (ALBA Berlin, Anadolu Efes, AX Armani Exchange, Crvena Zvezda mts, CSKA, FC Barcelona, FC Bayern Munich, Fenerbahce Beko, Khimki, KIROLBET Baskonia, LDLC ASVEL, Maccabi FOX, Olympiakos, Panathinaikos, Real Madrid, Valencia, Žalgiris in Zenit St. Peterburg).

V Evropskem pokalu ima svoje mesto zagotovljenih osem ekip, ki so se prebila v četrtfinale v sezoni 2019/20 (AS Monaco, Partizan NIS, Promitheas, Segafredo Virtus Bologna, Tofas Bursa, Umana Reyer Venezia, Unicaja Malaga in UNICS Kazan). Preostalih 16 mest v tekmovanju bo podeljenih evropskim moštvom, glede na uvrstitev v državnih prvenstvih.

Nova sezona v Evroligi in Evropskem pokalu se bo začela 1. oktobra oz. 30. septembra 2020.

Davor Užbinec, direktor KK Cedevita Olimpija:
»Skupščina Lige ABA je tokrat trajala dolgih sedem ur, bilo pa je polno razprav in diskusij. Klubi so pokazali resnost in rešili veliko pravnih težav, ki so na nek način blokirale delo Lige ABA. Tekmovanje je dokončno odpovedano, brez končne uvrstitve za vse klube. Liga se bo v prihodnji sezoni razširila na 14 moštev, 12 ekipam, ki so v ligi sodelovale v sezoni 2019/20, pa se bosta pridružila najbolje uvrščeni moštvi Lige ABA 2 v sezoni 2019/20. To sta Borac Čačak in Split, ob tej priložnosti pa jima čestitam za preboj v prvorazredno tekmovanje, obenem pa obema kluboma želim vso srečo pri srečevanju z izzivi, ki jih prinaša Liga ABA.

Odločitev o dokončni prekinitvi tekmovanja je zgolj dodatna potrditev naši odločitvi, da smo ob začetku krize, ki jo je s seboj prinesel koronavirus, pravočasno napravili pravilne korake, tako zdravstvene, vezane na zaposlene v klubu in igralce, kot tudi poslovne. Lahko rečem, da smo prav v tem segmentu napravili odlično delo, saj smo klubu omogočili, da je mirno zaključil sezono 2019/20, hkrati pa smo postavili temelje za pripravo za sezono 2020/21.

Čeprav smo to počeli že prej, lahko ob zaključku sezone v Ligi ABA začnemo razmišljati o novi tekmovalni sezoni. Uradno sicer še nimamo zagotovila, da bomo v prihodnji sezoni zaigrali v 7Days EuroCupu, toda iskreno upamo, da bomo ob Ligi ABA, slovenskem državnem prvenstvu, slovenskem pokalnem tekmovanju in superpokalnem tekmovanju Lige ABA, sodelovali tudi v Evropskem pokalu.

Ambicije kluba bodo skladne s finančnimi zmožnostmi, te pa bodo znane v prihodnjem mesecu dni, na vse pa bo seveda vplivala situacija s koronavirusom. Kriza namreč ni doletela zgolj nas, ampak tudi naše poslovne partnerje oziroma sponzorje. Ob tej priložnosti se vsem sponzorjem znova zahvaljujem za vso podporo ob tem času, ko smo skupaj pluli čez 'koronakrizo'. Veliko je odvisno od tega, kakšne težave bodo imeli naši sponzorji, in kako uspešno jih bodo reševali. Ko bomo videli in se dogovorili vse o proračunu za novo sezono, bomo lahko več povedali tudi o naših ambicijah. Prepričani pa smo, da bomo znova imeli dobro moštvo, ki bo konkurentno v vseh tekmovanjih.«