V Stožicah v izjemnem vzdušju padel evroligaš

Nedelja je bila za košarkarje in navijače Cedevite Olimpije odličen dan, saj so ljubljanski Zmaji na domačem parketu ob sijajnem vzdušju v stoženski lepotici, premagali košarkarje Crvene zvezde mts, aktualne prvake Lige ABA.

Izbranci glavnega trenerja Slavena Rimca so v nedeljo v lepo napolnjenih Stožicah prikazali eno od najboljših predstav v tej sezoni in kljub začetnim težavam kmalu ujeli ritem, ter na koncu ugnali Crveno zvezdo mts s 75:64. Najboljša strelca ljubljanske zasedbe sta bila Ryan Boatright s 17 točkami in Marko Simonović s 16 točkami.

Za Simonovića je bila nedeljska tekma nekaj posebnega, saj je prvič po skoraj desetletju nasproti stal moštvu, s katerim je v preteklosti dosegal izjemne rezultate.

»Zelo dobra tekma. Na koncu smo prišli tudi do prepotrebne razlike v doseženih in prejetih točkah. Crvena zvezda mts je zelo kvalitetna ekipa, ki nenazadnje nastopa tudi v Evroligi, in pričakovano je, da si vsak želi zabeležiti zmago proti evroligašu. Želim jim vse dobro, v Beogradu sem preživel pet sezon, ki so bile najlepše v moji karieri. Mi po drugi strani že razmišljamo o naslednji tekmi in o Budućnosti VOLI. V Podgorici nam ne bo lahko, a napravili bomo vse, da zabeležimo novo zmago,« je po obračunu povedal Simonović, ob tem pa pohvalil vzdušje v dvorani: »Vzdušje v dvorani je bilo izjemno. Menim, da so navijači prepoznali našo kvaliteto, in da smo se pripravljeni boriti na vsakem obračunu.«

Tudi ameriški organizator igre Boatright počasi lovi tisto pravo formo, s katero je pred leti navduševal zagrebške navijače v dresu takratne Cedevite.

»Trdo garamo že skozi celotno sezono. Tudi sam trdo delam in se skušam približati ravni igre, katere sem vajen. Vsakič, ko na parket stopiš proti velikim in dobrim ekipam, je vsak igralec zagotovo še dodatno motiviran,« je povedal Ryan, tudi on pa je izpostavil pomoč s tribun stoženske lepotice. »Tribune so bile polne, navijači so pričarali izvrstno vzdušje. Bili smo lačni uspeha in vesel sem, da smo zabeležili zmago.«

Proti svoji nekdanji ekipi je tokrat na parket stopil tudi kapetan Cedevite Olimpije, Jaka Blažič. Skozi celotno tekmo se je lovil, nato pa v zadnji četrtini ujeli pravi ritem, in skupaj s soigralci dokončal začeto delo. Blažič pa se zaveda, da je bila prav obramba ključ do zmage.

»Skozi celotno tekmo smo kazali dobro igro v obrambi, na splošno smo igrali na zelo visoki ravni. Ko so se košarkarji Crvene zvezde mts želeli vrniti v igro za zmago, jim to ni uspelo. Beograjčani niso prišli do lahkih metov, prav tako pa smo jim vzeli točke iz protinapadov, to pa je bil na koncu ključ do zmage. Dobra obramba, v napadu smo bili razigrani, zmaga je naša.«

Mnogi še vedno zmajujejo z glavo, ko jim spomin uide na obračun osmega kola Lige ABA z Zadrom na severu Dalmacije, a košarkarji Cedevite Olimpije so poraz z Zadarčani pustili v preteklosti.

»V svoji glavi smo poraz pozabili. Zabeležili smo zmago proti evroligaški ekipi, z mislimi pa smo pri obračunu z Budućnostjo VOLI,« proti soboti pogleduje Blažič, tudi kapetan pa je pohvalil vse navijače in jih povabil na prihajajoče tekme. »Upamo, da bodo navijači prišli še na več obračunov v tej sezoni. V nedeljo so bili naš šesti igralec in to je zelo pomembno za našo samozavest, hkrati pa tudi za energijo, ki je ključna na tekmi.«

Glavni trener Slaven Rimac po veliki zmagi ohranja trezno in mirno glavo. Vsi pri Cedeviti Olimpiji se namreč zavedajo, da se sezona še dolga, delo pa še ni končano tudi v 7Days EuroCupu, kjer Zmaji lovijo zadnji vlak, ki še vodi v drugi del tekmovanja.

»Odigrali smo dobro, zrelo tekmo. Pričakovali smo utrujeno Crveno zvezdo mts, saj je beograjskim košarkarjem evroligaški obračun z Valencio vzel precej energije. Zelo težko se je nato sestaviti v treh dneh in prikazati znova odlično predstavo, mi pa smo imeli veliko sreče, da smo jih ujeli na napačni nogi. Igralci so našli pot do zmage, skupaj s pomočjo navijačev. Lahko smo srečni. Za igralce in trenerja je velika motivacija, ko je dvorana polna. Zato vabim navijače, da se nam pridružijo v čim večjem številu na vseh tekmah, saj bomo potrebovali njihovo pomoč v vseh tekmovanjih, ob tem pa menim, da igramo borbeno in atraktivno košarko,« je povedal Rimac.

V soboto ob 18.00 v Podgorici Ljubljančane čaka obračun z vodilnim moštvom Lige ABA, Budućnostjo VOLI. Finalisti regionalnega tekmovanja iz minule sezone imajo ta trenutek zmago več od Zmajev, moštvi pa sta se v tej sezoni že pomerili na Superpokalu Lige ABA v Zagrebu.