VIDEO: Trening Zmajev v času epidemije koronavirusa

Treningi košarkarjev Cedevite Olimpije v času še vedno trajajoče epidemije koronavirusa potekajo po smernicah Vlade Republike Slovenije. Delček tega, kako potekajo priprave na trening, in kakšni ukrepi so potrebni, da ne pride do zapletov, je predstavil naš strokovnjak za športno rehabilitacijo, Rok Žagar.

Skladno s smernicami, ki jih je prejšnji teden podala Vlada Republike Slovenije, so v ponedeljek košarkarji Cedevite Olimpije začeli z individualnimi treningi v ogrevalni dvorani Arene Stožice.

Kako pa pravzaprav izgledajo ukrepi, ki so potrebni, da ne pride do zapletov oziroma morebitne izpostavljenosti katerega od igralcev ali članov strokovnega štaba?

Za izvedbo ukrepov pri Cedeviti Olimpiji skrbita strokovnjak za športno rehabilitacijo Rok Žagar, ter njegov asistent Borut Černilogar, ob pomoči zdravnika članskega moštva, Oskarja Zupanca. Seveda pa pri določenih nalogah na pomoč priskočita tudi obe tehnični vodji, ki sta nepogrešljivi del članske ekipe, Franc Mirnik in Mito Tršelič.

Igralci in člani strokovnega štaba se pred vrati dvorane zberejo 10 minut pred začetkom treninga, in šele nato vstopijo v samo dvorano. Ob vstopu vsak, ki bo prisostvoval treningu, izpolni posebni obrazec, kjer so navedeni vsi morebitni simptomi, ki bi lahko nakazovali na morebitno okužbo s koronavirusom, hkrati pa Žagar in Černilogar vsakemu izmerita vročino.

Ob pomoči delavcev v Areni Stožice ter podpori Športa Ljubljane, je celotna dvorana povsem čista in razkužena. Igralci in člani strokovnega štaba dostopa do garderobe nimajo, omogočen je zgolj in samo dostop do dvorane, kamor igralci in vsi ostali dostopajo z obraznimi maskami, ki jih snamejo šele, ko stopijo skozi vrata ogrevalne dvorane, in znova nadenejo, ko dvorano zapuščajo.

»V primeru, če na vstopni točki ugotovimo, da ima igralec ali član strokovnega štaba, vsaj enega od simptomov, ki se lahko pojavijo pri bolezni koronavirusa, bi mu onemogočili dostop v dvorano. Nato bi ga napotili na ustrezno ustanovo, kjer bi se lahko testiral,« pove Žagar o možnosti pojava simptomov pri kateremukoli od igralcev ali pa članov strokovnega štaba.

Vsak igralec je v ponedeljek prejel tudi svojo žogo, od katere se igralci ne ločijo praktično 24 ur na dan. Po treningu jo namreč odnesejo s seboj domov, in jo naslednji dan znova prinesejo s seboj v dvorano. Ob prihodu v dvorano se žogo ustrezno razkuži, prav tako pa se že prej razkuži tudi vse delovne površine znotraj same dvorane, ter oprema, ki jo igralci in člani strokovnega štaba uporabljajo.

Šele nato je vse pripravljeno na začetek treninga.

Video