Zagorac: »Olimpija je vedno Olimpija!«

Ob povratku Saše Zagorca v Ljubljano smo se z izkušenim visokim košarkarjem, ki je pred letoma s slovensko izbrano vrsto posegel tudi po naslovu evropskega prvaka, pogovarjali o novem poglavju, ki se odpira v njegovi karieri.

Kot izkušen košarkar, se Zagorac zagotovo zaveda dejstva, da je še kako pomembno, da je za uspeh vsake zgodbe v svetu športa pomembna dobro zasnovana zgodba. Prav to je tisto, kar ga pri projektu Cedevite Olimpije še posebej privlači: »Občutki ob povratku v Ljubljano so fenomenalni. Celotna zgodba mi je zelo zadišala že ob prvem stiku, ko smo začeli s pogovori. Vesel sem, da sem spet v Cedeviti Olimpiji. Verjamem v ta projekt, v to zgodbo in upam, da bo moštvo sestavljeno tako, kot so si zaželeli v vodstvu kluba. Mi pa moramo temu slediti na parketu.«

Zagotovo pa je po vseh letih, ki jih je na svoji športni poti preživel tako na domačih tleh, kot v tujini, še vedno najlepše priti domov.

»Seveda. Olimpija je vedno Olimpija. Tako sem govoril od malega in kadarkoli se o sodelovanju pogovarjaš s katerimkoli klubom je situacija precej drugačna kot takrat, ko se o sodelovanju pogovarjaš z matičnim klubom. Najlepša leta sem preživel tu kot otrok, nato nekaj sezon tudi v članski košarki. Veselim se nove sezone, veselim se nove zgodbe ter vanjo verjamem,« je prepričan Zagorac.

Še ne tako dolgo nazaj so zeleno-beli nastopali med evropsko smetano. Te čase še kako dobro pomni tudi Saša, ki mu velik motiv povratku v Ljubljano predstavlja prav želja po doseganju uspehov z domačim moštvom: »Iz osebne perspektive je k vrnitvi v Ljubljano zagotovo pripomoglo dejstvo, da sem v teh letih, ko je zelo pomembno, da sem doma. Imam dva šoloobvezna otroka in posledično bom lahko preživel več časa z njima. Športni motiv pa je seveda ta, da sem med pogovori s klubom zaznal nek signal v ambicijah, željo da Cedevito Olimpijo popeljemo na stara pota in seveda izpolnimo cilj novih ljudi v klubu.«

Pred dvema letoma sta z Edom Murićem spisala slovensko košarkarsko pravljico, ko se je reprezentanca zavihtela na evropski tron. Pa Saša verjame, da je kaj podobnega možno tudi v Stožicah v naslednji sezoni?

»Seveda. Vedno, ko se neka skupna pot na novo začne se najraje spomniš najlepših skupnih trenutkov, bodisi z igralcem, bodisi trenerjem ali pa moštvom. Verjamem, seveda, spomini so sveži, v to zgodbo verjamem. Tudi zaradi igralcev, ki so že pod pogodbo in ki še bodo, verjamem, da skupaj lahko spišemo lepo zgodbo,« je zatrdil.

Posebnih pričakovanj kljub svojim bogatim izkušnjam o svoji vlogi v moštvu nima: »Ne pričakujem preveč. Pričakujem, da pri svojih letih oddelam tisto, kar od mene pričakuje vodstvo kluba in kar mi bo zaupalo. Dal bom vse od sebe, da to izpolnim in verjamem, da sem tega zmožen. Nimam posebnih pričakovanj, niti nisem izpostavljen posebnim pritiskom, a verjamem, da sem vsemu kos.«

Cedevita Olimpija bo v prihodnji sezoni nastopala v 7Days EuroCupu ter v Ligi ABA, ki veljata za zahtevni in prestižni tekmovanji.

»Menim, da bomo imeli moštvo, ki bo vredno spoštovanja, tako v Ligi ABA kot v Evropskem pokalu. Vseeno menim, da imajo igralci, ki so že pod pogodbo, dovolj kakovosti, da lahko na tem nivoju ciljamo visoko. Zavedam, pa se, kaj pomeni kemija v moštvu in če bo slednja prava, lahko dosežemo tudi več, kot se zdi, da smo sposobni,« Zagorac meni o možnostih Zmajev v dveh tekmovanjih, ki bosta predstavljali jedro tekmovalnega koledarja v prihodnji sezoni.

Brez prave podpore navijačev ni niti prave zgodbe o uspehu. To ni nobena skrivnost, zato je Saša Zagorac še posebno pozornost namenil navijačem iz njegovega domačega kraja ter jih pozval, naj se v velikem številu odzovejo prošnji za podporo v prihodnji sezoni: »Želim si, da nam pridejo pomagati in da bi bili naš šesti igralec. Upam, da podprejo našo željo po tem, da bi se v Ljubljani znova igrala vrhunska košarka. Že zdaj pa lahko zatrdim, da bomo z igralci naredili se, kar se da, da jih prepričamo. Brez gledalcev je v Ljubljani težko igrati, a naša naloga je, da si zaslužimo njihovo zaupanje.«