Zeleni spomini: 'Čudež' v Rogaški Slatini

V soboto, 16. maja, bodo minila natanko tri leta od začetka finalnega niza Lige Nova KBM v sezoni 2016/17, sezoni v kateri se je pokal za naslov državnega prvaka po sedmih letih vrnil v Ljubljano. Prvo tekmo niza z Rogaško je odločil Nikola Janković s košem ob zvoku sirene, ki je označila konec podaljška.

Junak takratne Union Olimpije na prvi tekmi finalnega niza z Rogaško v Rogaški Slatini, je bil Nikola Janković, ki je ljubljanske Zmaje že v rednem delu srečanja s trojko, ki je prinesla podaljšek, tri sekunde pred koncem zadnje četrtine rešil pred porazom (76:76). Dodatnih pet minut igre je bolje začela Rogaška, ušla že na 82:75, košarkarji iz Ljubljane pa so jo ujeli. Domačini so imeli sedem sekund pred koncem podaljška napad za zmago, toda Dragiša Drobnjak, zdajšnji pomočnik glavnega trenerja Cedevite Olimpije Jurice Golemca, ki je takrat nosil dres Rogaške, je žogo iz avta podal naravnost v roke Ljubljančanov.

Protinapad je vodil Gregor Hrovat, njegov met pa ni našel poti skozi obroč. Žogo je ujel Janković in dosegel koš manj kot sekundo pred koncem, in veliko slavje ljubljanskih košarkarjev ob zmagi na prvi finalni tekmi, se je začelo.

S 25 točkami in 12 skoki je bil najbolj učinkovit košarkar v ljubljanskem dresu Devin Oliver. Gregor Hrovat je pristavil 21 točk in sedem podaj, Nikola Janković pa je obračun sklenil z dvojnim dvojčkom (15 točk, 10 skokov). Dvomestno število točk je dosegel še Brandon Jefferson.

Osem dni kasneje so se košarkarji iz Stožic v Hali Tivoli na peti tekmi finala veselili 16. naslova državnega prvaka.

LIGA NOVA KBM, FINALE

1. TEKMA

ŠD Rogaška Slatina (Rogaška Slatina), torek, 16. maj 2017:
ROGAŠKA – UNION OLIMPIJA 87:89* (19:22, 16:17, 20:16, 21:21, 11:13) [0:1]**
Union Olimpija:
Barbarič, Oliver 25 (12 skokov), Strmčnik, Bubnič 3, Mulalić 3 (4 podaje), Pelko 2, Milošević 4 (4 skoki), Janković 15 (10 skokov), Jefferson 16, Jurček, Hrovat 21 (7 podaj).
*Po podaljšku.
** Rezultat v zmagah.

Video