#ZeleniSpomini: Milić prelisičil Smodiša in ugnal CSKA

Sreda, 7. november 2007, bo za vedno z zlatimi črkami zapisana v zgodovino Košarkarskega kluba Cedevita Olimpija. V nabito polni veliki dvorani Tivoli so takrat Zmaji po izjemnem košu Marka Milića tesno ugnali moskovski CSKA (74:72).

Večer v ledeni dvorani Tivoli se je začel slovesno. Pod strop je namreč ljubljansko moštvo dvignilo dres Iva Daneua in na ta način počastilo enega izmed najboljših, če ne celo najboljšega slovenskega košarkarja vseh časov. Sledil pa je obračun s CSKA-jem, ki je bil poln vzponov in padec za Zmaje, dvoboj pa je bil odločen šele po infarktni končnici.

V veliki tivolski dvorani so bili košarkarji ljubljanskega kluba še nekaj minut pred koncem v izgubljenem položaju. Moskovski CSKA je povedel z 62:54, in zdelo se je, da je tekma odločena. Takrat je na sceno najprej stopil mladi Goran Dragić, najprej zadel met za tri točke, nato pa še silovito zabil za 57:62. Po zaostanku z 61:67 so Zmaji še zadnjič pritisnili na plin, trojka Jasmina Hukića, njegova šesta, pa je moštvi poravnala na 68:68.

Sledila sta dva zadeta prosta meta Saše Dončića (70:68), ko pa so košarkarji CSKA-ja znova zadihali in se je v Tivoliju že obetal podaljšek, pa je žogo v svoje roke vzel kapetan Zmajev, Marko Milić, in preko Matjaža Smodiša v zadnji sekundi srečanja zadel polaganje za končnih 74:72 v korist domačinov.

Po tekmi navijači, zbralo se jih je kar 5.500, še kar nekaj časa niso želeli zapustiti velike tivolske dvorane, in košarkarji ljubljanskega kluba so se morali še enkrat vrniti na parket.

Jasmin Hukić je tekmo sklenil s 23 točkami, zadel pa je kar šest od devetih ljubljanskih metov za tri točke. Marko Milić je kar osem od svojih 14 dosegel zgolj v zadnji četrtini, Dragić pa se je ustavil pri 11 točkah. Pri CSKA-ju je bil najboljši strelec Matjaž Smodiš z 18 točkami, David Andersen pa jih je vknjižil 10.

Ljubljančani so sezono v Evroligi sklenili v skupinskem delu s štirimi zmagami na 14 tekmah, CSKA pa je v skupini A doživel le dva poraza, enega s strani Zmajev. Moskovčani so na koncu tudi postali prvaki Evrolige, za najkoristnejšega igralca finalnega turnirja, ki je potekal v Madridu, pa je bil izbran Trajan Langdon, ki je v Ljubljani 7. novembra 2007 dosegel devet točk.

In še zanimivo dejstvo: Na seznamu moštva, ki se je 7. novembra 2007 zoperstavilo CSKA-ju, je bil tudi Mirko Mulalić, ki ga še dan danes lahko spremljamo v dresu Cedevite Olimpije.

Video