Zmaga nad Italijani 98:97 za začetek EuroCupa!

Union Olimpija je v Stožicah po napeti končnici na 1. letošnji tekmi EuroCupa premagala italijanski Trento 98:97.

Union Olimpija je zabeležila uvodno zmago v EuroCupu 2015/2016 proti odlični italijanski ekipi Dolomiti Energia Trento. Ljubljančani so prikazali izjemno predstavo v napadu in po napeti končnici slavili z rezultatom 98:97. Zmaji so nekoliko slabše odprli srečanje, predvsem v obrambi, a v drugem polčasu so pokazali, da ne bodo lahek nasprotnik. Mladi igralci Uniona Olimpije so v tretji četrtini po hudi borbi prišli do prednosti desetih točk, a v končnici tekme so se Italijani po padcu koncentracije Ljubljančanov, vrnili v igro in izsilili zanimivo končnico.

Za Union Olimpijo je 17 točk dosegel Sava Lešić. 18 jih je prispeval Zack Wright (6 podaj). 16 točk je dodal Miha Lapornik in 13 kapetan Saša Zagorac. Ronalds Zakis je končal srečanje pri 14 točkah. Za Trento je 22 točk dosegel Julian Wright. statistika

Naslednjo tekmo bo Union Olimpija odigrala v Ligi ABA. Ljubljančani v soboto odhajajo na gostovanje v Beograd, kjer se bodo v nedeljo, 18.10. ob 17.00 zoperstavili favorizirani evroligaški Crveni Zvezdi.

Miha Lapornik, igralec Uniona Olimpije: "Tekme nismo začeli tako, kot smo se dogovorili. Dogovor je bil, da njihove napade od začetka prekinjamo z malimi prekrški in to nam ni uspelo. Nasprotnik se je razigral z nekaj lahkimi koši iz protinapadov, potem je bilo zelo težko z njimi igrati, saj so odlično zadevali. V drugem polčasu smo nekako prišli do svojega ritma, prišli do vodstva desetih točk, ampak na koncu nam je  padla koncentracija. Na srečo smo se izvlekli in zmaga je ostala doma."

Gašper Potočnik, trener Uniona Olimpije: "Srečanje smo odprli točno tako kot smo opozarjali, da je ne smemo. Vse kar smo se pogovarjali tri dni, kako moramo odigrati proti dobri ekipi Trenta, se tega preprosto nismo držali. Premehko smo začeli tekmo, dobivali lahke koše, imeli probleme v skoku in obrambi. V prihodnje se nam to ne sme več dogajati. Prepričan sem, da je bila želja in motivacija pri igralcih maksimalna, ampak enostavno v prvem polčasu nismo bili pravi. Predvsem slabo smo odigrali v obrambi. Na srečo smo bili skozi celotno srečanje razpoloženi v napadu in to nas je danes rešilo in pripeljalo do zmage. V drugem polčasu smo srečanje obrnili sebi v prid, pa potem sami sebi spet zakomplicirali življenje, saj smo slabo odreagirali na »pressing« obrambo, izgubljali žoge pri podajah, na koncu celo zgrešili proste mete, a sreča je bila tokrat na naši strani, za razliko od tekme s Sutjesko v Ligi ABA. Na koncu je pomembna zmaga, saj je pomembno kako začneš tekmovanje. Verjamem, da bomo v prihodnje igrali bistveno bolje, če želimo razmišljati o uspehu."

Maurizio Bascaglia, trener Dolomiti Energie Trento: "Če gledamo rezultat in statistiko lahko rečemo, da smo odigrali dobro prvo mednarodno tekmo v naši klubski zgodovini. Dobro smo napadali, ampak boljše bi morali odigrati v obrambi. V prihodnje moramo odigrati veliko boljše, če želimo do uspeha. Igrali smo energično, saj smo se vrnili po zaostanku, ampak Ljubljančani so nocoj resnično dobro zadevali. Na prihodnji tekmi moramo pokazati, da smo se nekaj naučili iz poraza. Igralci so imeli željo in pravi pristop, ampak popraviti moramo napake v obrambi. Zelo mi je žal za zadnji napad, ampak nekateri igralci so naredili določene napake in ni nam uspelo. Mogoče je celo boljše, da smo izgubili, če smo se le nekaj naučili in pridobili pomembne izkušnje za nadaljevanje tekmovanja."

Video