Ivo Daneu

Največje ime zlatega obdobja, v katerem je Olimpija osvojila kar 6 prvenstev Jugoslavije, je vsekakor Ivo Daneu. Rodil se je 6. oktobra leta 1937 v Mariboru. Košarko začne trenirati leta 1949 pri mariborskemu klubu Polet, kasneje Branik. V Poletu ostane do konca gimnazije (1956).  

S svojo višino 184 cm in izjemno  motorično in strelsko sposobnostjo je igral na mestu organizatorja in branilca. Ivo je od rojstva skoraj popolnoma slep na desno oko, navkljub temu je bil pri metu na koš med najboljšimi. Po maturi se odloči igrati za takratni klub AŠK Olimpija. V Ljubljani že prvo leto postane prvak nekdanje skupne države Jugoslavije. V štirinajstih sezonah igranja za Olimpijo osvoji šest državnih prvenstev. Za jugoslovansko reprezentanco odigra 209 mednarodnih tekem in z njo nastopi na treh olimpijskih igrah, na treh svetovnih in na šestih evropskih prvenstvih. Košarkarsko pot konča leta 1970 z državnim naslovom in naslovom svetovnih prvakov. Prvenstvo se je odigralo v Ljubljani in kapetan Ivo je zmagoslavno dvignil pokal pred domačim občinstvom.

Ivo Daneu je bil 12. septembra 2007 kot prvi Slovenec, in zaenkrat edini, sprejet v Mednarodni košarkarski hram slavnih. Leta 2012 je bil sprejet v Hram slovenskih športnih junakov.

Predstavitev Iva Daneua ob sprejetju v Hram slavnih


Ivo Daneu kot kapetan ob naslovu svetovnega prvaka